EjendomsWatch

Høje byggepriser presser nye boliginvesteringer

Stigende udgifter til løn og materialer gør det svært for bygherrerne at regne nybyggeri hjem. De almene boligselskaber er allerede ramt, men også private investorers boligbyggeri kan komme under pres, skriver Berlingske.

Foto: PR

I sidste uge måtte den almene boligadministrator KAB opgive et byggeri af 15 seniorboliger i Ballerup, som man ellers havde fået tilladelse til at opføre: Tre ud af fem entreprenører opgav at byde, mens de to indkomne bud lå 30 pct. over maksimumbeløbet for alment byggeri.

Ifølge Berlingske er problemet med høje priser ikke isoleret til den almene sektor, selvom de ikke har samme formelle restriktioner på byggepriserne.

Adm. direktør Hans Bo Hyldig fra projektudvikleren FB Gruppen, der er i gang med at bebygge Grønttorvet i Valby, peger over for avisen på, at mens de almene boligselskaber foretager betingede køb af byggegrunde, så de blot kan levere dem tilbage, hvis der ikke kommer noget byggeri, har de private bygherrer typisk købt og betalt grunden i forvejen.

"Derfor er vi tvunget til at finde løsninger. Men vores dækningsbidrag bliver mindre," siger Hans Bo Hyldig til Berlingske.

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, bekræfter over for avisen, at det er blevet sværere at være bygherre, så man er nødt til at gentænke udbudsstrategien og gå dialog med markedet om at lande på noget, der er acceptabelt prismæssigt.

Hos Dansk Byggeri opfordrer branchedirektør Thomas Uhd bygherrerne til at gå i dialog med byggevirksomhederne om, hvordan en opgave kan blive mere overkommelig samt at følge med i de løbende konjunkturanalyser, der siger noget om, hvor markedet er på vej hen.

Byggeriet boomer og presser priserne opad

FB Gruppen opruster med salgschef 

Mere fra EjendomsWatch

Frederik Barfoed: Regeringsforslag er udtryk for "massiv hetz mod ejendomsbranchen"

Der er tale om ”en skræmmende og meget uhyggelig udvikling,” når regeringen ønsker at styre lejeudviklingen på det private boligmarked. Sådan lyder det fra Barfoed Groups koncerndirektør, Frederik Barfoed, der kalder det ”gratis point,” når pensionsinvestoren Danica går ud og lover rabat på de inflationsregulerede huslejestigninger.

Udlejer sætter grænse for lejestigning: Nuværende niveau er "i overkanten"

Lejere hos AKF-koncernen vil det kommende år ikke opleve, at den ellers indeksregulerede husleje stiger mere end 4 pct. ”Det er vigtigt for os, at vi ikke bidrager til en usund økonomi hos vores boliglejere,” forklarer topchef Ino Dimits, der ikke mener, at et lovindgreb fra regeringens side er vejen frem. (Opdateret)

Analyse: Tryghed for lejerne bliver atter valgtema

Ved at appellere målrettet til landets lejere vandt den siddende S-ledede regering folketingsvalget i 1998 med ét enkelt mandats flertal. Nu tyder det på, at en Mette Frederiksen i modvind vil forsøge at gentage manøvren.

Aarhus-kollegie nedlægger over 600 værelser

En gæld på 60 millioner til staten. Lejetab for flere millioner. Nu vil man problemerne til livs, lyder det fra bestyrelsen bag Skjoldhøjkollegiet i Aarhus. Frasalg indgår i planerne.

Huslejeloft møder blandede følelser: "Statsstyring" og "uhørt"

Reaktionen spænder fra utilfredshed til forståelse, når det gælder ejendomsselskabers syn på, at regeringen vil indføre et toårigt loft over lejestigninger. Dansk Industri kalder det ”gift for fremtidige danske investeringer” og mener, at indgrebet ikke hører til i et retssamfund. (Opdateret)

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier