Regeringen vil benytte statslån til almene boliger i stedet for realkreditlån

Finansieringen af almene boliger skal ifølge regeringen gøres billigere og mere transparent. Derfor skal støttet nybyggeri og renovering af almene boliger fremover finansieres med statslån.
Foto: Ritzau Scanpix/Ivan Riordan Boll
Foto: Ritzau Scanpix/Ivan Riordan Boll

En kommende lovændring vil gøre det muligt at anvende statslån i forbindelse med nybyggeri med statsstøtte og renovering med støtte fra Landsbyggefonden. Forslaget bliver en del af et kommende forslag til ændring af almenboligloven, som fremsættes i Folketinget til efteråret.

Det skriver Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i en pressemeddelelse

"Omlægningen til statslån vil give staten en besparelse og samtidig tydeliggøre statens forpligtelser i forhold til finansieringen af den almene boligsektor," siger Ole Birk Olesen (LA), transport-, bygnings- og boligminister, i pressemeddelelsen.

De almene boligbyggerier finansieres i dag med støttede realkreditlån og lån fra KommuneKredit. Staten vil finansiere udlånene gennem udstedelse af statsobligationer, og en låneadministrator vil administrere lånene til de almene boligafdelinger.

Låneadministratoren bliver en økonomisk selvstændig enhed og oprettes gennem et udbud af administratorydelsen.

Med initiativet ventes staten at opnå betydelige besparelser på långivningen, da renten på statslån er lavere end renten på realkreditlån. Den samlede besparelse forventes at udgøre op til 1,2 pct. af det omlagte låneomfang. Den almene boligsektor har i dag støttede lån for ca. 180 mia. kr. Heraf udgør indekslån 55 mia. kr.

Den samlede besparelse forventes at udgøre op til 1,2 pct. af det omlagte låneomfang. Den almene boligsektor har i dag støttede lån for ca. 180 mia. kr. Heraf udgør indekslån 55 mia. kr.

Boomende byggemarked forsinker vækstmålet hos KAB

"Både rige og fattige har godt af at bo tæt på hinanden"

Borgmester: Boligboom dræner kassen i Københavns Kommune

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også