"Regeringen nøler": Overborgmester vil hæve rammebeløb for alment byggeri

Maksimumsbeløbet for, hvad alment boligbyggeri må koste, bør øges, mener to tidligere overborgmestre, mens den nuværende netop har sat sin forvaltning til at undersøge, hvad det vil få af betydning.
Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i København, mener, at regeringen bør hæve maksimumsbeløbet for alment boligbyggeri i København med 20 pct. | Foto: Mads Nissen
Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i København, mener, at regeringen bør hæve maksimumsbeløbet for alment boligbyggeri i København med 20 pct. | Foto: Mads Nissen

Der er udfordringer i den almene boligsektor i København, som skal håndteres for at skabe en divers og mangfoldig by. 

Sådan lyder det fra udviklingsdirektør i Nrep og tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen som samstemmig med sine efterfølgere Frank Jensen og Sophie Hæstorp Andersen (S) peger på ny regulering af maksimumsbeløbet som muligt værktøj. 

Det siger de i interview med boligadministratoren KAB’s nyhedsbrev, KAB Nyt.

”Det vil ikke alene give en mere fleksibel tilgang til boligbyggeri, men også sikre, at almene boliger fortsat kan være en overkommelig mulighed for de fleste,” siger Jens Kramer Mikkelsen til nyhedsbrevet.

Den forhenværende overborgmester er ikke ene om at mene, at det kan blive nødvendigt at kigge på loven for maksimumsbeløbet.

Ifølge den tidligere S-borgmester Frank Jensen bør loven laves om, hvis boligerne ikke længere kan opføres inden for de rammer som loven foreskriver.

Og det kniber i dag pga. inflation, dyre materialer, stigende lønninger i branchen og dyre grunde, anerkender han til KAB Nyt.

”Enhver boligminister må sammen med kommunerne hele tiden holde øje med, om maksimumsbeløbet simpelthen er for snærende til, at der overhovedet kan bygges,” siger Frank Jensen.

Forslag om 20 pct. løft

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen tager diskussionen et skridt videre, og efterlyser, at regeringen hæver beløbet. Selv forestiller hun sig, at man kunne hæve det med 20 pct.

Samtidig har hun netop sat sin forvaltning til at undersøge, hvad det vil have af betydning for markedet. 

”Regeringen nøler med at gribe ind med en boligplan,” lyder det fra hende.

For ifølge overborgmesteren skyldes prisudviklingen i hovedstaden, at man i dag reelt ikke kan bygge almene boliger – det er for dyrt.

Sammen sine kollegaer planlægger hun på nuværende en kommunalplan, som lægger op til, at der over de næste 12 år skal bygges 40.000 nye boliger.

Og ifølge overborgmesteren er det essentielt, at både hver fjerde bolig bliver almen, og at maksimumsbeløbet samtidig øges.

”Det kan også godt være, at det blot skal være midlertidigt, mens vi følger priserne på byggematerialer, inflation og priserne på byggerier i det hele taget,” siger overborgmesteren i interviewet.

Det fremgår ikke, hvordan SVM-regeringen eller Folketingets øvrige partier stiller sig over for forslaget.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også