En del af Watch Medier

EjendomsWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Investor
  • Projektudvikling
  • Rådgiver
  • Bygningsdrift
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Investor
  • Projektudvikling
  • Rådgiver
  • Bygningsdrift
  • Almen boligsektor
  • Mennesker
  • Regulering
  • Klummer
01.12.2022kl. 10.36

Udsatte boligområder og parallelsamfund bliver færre: "Det lange seje træk virker"

Det er både antallet af udsatte boligområder, parallelsamfund og omdannelsesområder, der falder, viser den årlige liste fra Indenrigs- og Boligministeriet.
Bebyggelsen Mjølnerparken er nu det eneste sted i København, der kan betegnes som | Foto: Aleksander Klug
AF RITZAU

For tredje år i træk er der fald i antallet af parallelsamfund på regeringens årlige parallelsamfundsliste. Det er den liste, som tidligere blev kaldt ghettolisten.

Det skriver Indenrigs- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Antallet af boligområder, som kategoriseres som parallelsamfund, falder fra 12 i 2021 til 10 i 2022.

Tre boligområder udgår af parallelsamfundslisten, mens ét boligområde kommer på.

Af listen kommer boligområderne Aldersrogade i København, Agervang i Holbæk og Tingbjerg/Utterslevhuse i København. Askerød i Greve er ny på listen.

Disse boligområder kaldes parallelsamfund

Listen over parallelsamfund i Danmark er skrumpet til ti, og Mjølnerparken er nu det eneste i København.

Færre boligområder i landet kategoriseres som parallelsamfund og udsatte områder.

Her er de to lister, som Bolig- og Indenrigsministeriet har offentliggjort 1. december.

Parallelsamfundslisten:

Mjølnerparken, København

Tåstrupgård, Høje-Taastrup

Askerød, Greve

Vollsmose, Odense

Nørager/Søstjernevej, Sønderborg

Stengårdsvej, Esbjerg

Sundparken, Horsens

Skovvejen/Skovparken, Kolding

Bispehaven, Aarhus

Gellerupparken/Toveshøj, Aarhus

Listen over udsatte boligområder:

Mjølnerparken, København

Tåstrupgård, Høje-Taastrup

Askerød, Greve

Rønnebærparken/Æblehaven, Roskilde

Lindholm, Guldborgsund

Vollsmose, Odense

Byparken/Skovparken, Svendborg

Nørager/Søstjernevej, Sønderborg

Præstebakken/Syrenparken, Esbjerg

Stengårdsvej, Esbjerg

Hedelundgårdparken, Esbjerg

Sundparken, Horsens

Skovvejen/Skovparken, Kolding

Glarbjergvej-området, Randers

Gammel Jennumparken, Randers

Bispehaven, Aarhus

Gellerupparken/Toveshøj, Aarhus

Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet

Også antallet af udsatte boligområder og omdannelsesområder falder.

Et omdannelsesområde er et boligområde, som de seneste fem år har opfyldt betingelserne for at være et parallelsamfund.

Listen over omdannelsesområder har erstattet den tidligere liste over hårde ghettoområder.

I år er den liste faldet fra ti boligområder til ni boligområder, mens antallet af boligområder på listen over udsatte boligområder falder fra 20 til 17.

Definition af udsatte boligområder, parallelsamfund og omdannelsesområder

Ved et udsat boligområde forstås et alment boligområde, hvor der bor mindst 1.000 beboere, og hvor minimum to ud af fire følgende kriterier er opfyldt:

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct., opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet, opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Ved et parallelsamfund forstås et alment boligområde, hvor der bor mindst 1.000 beboere, og hvor minimum to af kriterierne vedrørende tilknytning til arbejdsmarkedet, kriminalitetsniveau samt uddannelses- og indkomstniveau, er opfyldt, og hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.

Boligområder, der har været på parallelsamfundslisten i fem år, defineres i lovgivningen som et omdannelsesområde. Boligområder som udgår af denne liste skal forsat gennemføre udviklingsplanen, der er vedtaget.

Der er i alt 17 boligområder, som er omfattet af udviklingsplaner. Udviklingsplanerne anviser, hvordan andelen af almene familieboliger inden 2030 vil blive nedbragt til 40 procent, eller den andel der er givet dispensation til.

Der er mange redskaber til at nedbringe andelen af almene familieboliger, herunder nybyggeri af både private boliger og erhvervsenheder, omdannelse til almene ungdoms- eller ældreboliger, samt nedrivning og salg af eksisterende boliger. Nybyggeri er det mest anvendte redskab i de udviklingsplaner, som er ved at blive realiseret. Nedrivning og salg anvendes strategisk, hvor det skønnes nødvendigt for udviklingen i området. Kommuner og boligorganisationer kan selv tilpasse omdannelsen af områderne i forhold til de lokale vilkår og behov.

I udsatte boligområder er det obligatorisk for kommuner at indføre fleksibel udlejning, der giver fortrinsret til boligsøgende i uddannelse og beskæftigelse, ligesom der er begrænsninger for den kommunale boligsociale anvisning til disse boligområder. Herudover kan strategiske nedrivninger og salg af almene boliger godkendes i udsatte boligområder. Endelig skal udsatte boligområder prioriteres i tildeling af midler fra Landsbyggefondens pulje til boligsociale indsatser.

Forebyggelsesområder

Den nye kategori for boligområder med behov for en forebyggende indsats omfatter almene boligområder med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 30 pct., og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 30 pct. (toårigt gennemsnit).
  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 2 gange landsgennemsnittet (toårigt gennemsnit).
  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 65 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

I forebyggelsesområderne skal indføres fleksibel udlejning med fortrinsret til boligsøgende i uddannelse og beskæftigelse, ligesom der indføres en stramning af reglerne for kommunal anvisning og det bliver muligt at godkende strategisk nedrivning for at omdanne områder.

En stramning af reglerne for kommunal anvisning betyder, at kommunerne ikke længere må anvise udlændinge, som ikke er statsborgere i Danmark eller EU, EØS og Schweiz, til forebyggelsesområder. Kommunen må heller ikke anvise personer, der har modtaget integrationsydelse i seks sammenhængende måneder, kontanthjælp i to sammenhængende år, eller har en dom, til en bolig i disse områder.

Kilde: Bolig- og Planstyrelsen

I en kommentar fra BL-Danmarks Almene Boliger, lyder det, at ”det lange seje træk virker.”

”Det er femte år, at der sker et fald i antallet af udsatte boligområder. Den positive udvikling er resultatet af et langt sejt træk lokalt, hvor der igennem flere år er gjort en indsats i forhold til beskæftigelses- og uddannelsesindsatser og boligsociale indsatser. Derudover har også den obligatoriske fleksible udlejning, som boligområderne på listerne er underlagt, uden tvivl haft effekter,” siger viceadm. direktør Solveig Råberg Tingey.

”Det er meget vigtigt, at vi fastholder disse indsatser også i de kommende år,” fortsætter hun.

Udviklingen i antal boligområder

Områdekategori 2018 2019 2020 2021 2022
Udsatte boligområder 43 40 25 20 17
Parallelsamfund 29 28 15 12 10
Omdannelsesområder 15 15 13 10 9
Forebyggelsesområder


62 67
Kilde: Bolig- og Planstyrelsen.

EU-domstol skal granske om almene beboere diskrimineres

”Danmarks skønneste by” blev til ”betonslum” og hård ghetto

”Historisk” og ”banebrydende”: Aftale skal sikre 40 pct. almene boliger i København

Parallelsamfund forsvinder i Helsingør og Korsør men vender tilbage i Holbæk

Relaterede artikler:

  • Mjølnerparken på Nørrebro i København, hvor boligselskabet Bo-Vita har aftalt at sælge en del af sine boliger til Nrep. | Foto: Aleksander Klug

    EU-domstol skal granske om almene beboere diskrimineres

  • Sidste sommer vedtog Aarhus Byråd og Brabrand Boligforening en ny helhedsplan for Gellerupparken. Planen indebærer, at alle kvarterer bliver udbygget og omdannet, så det ikke længere fremstår som et samlet boligområde. | Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

    "Danmarks skønneste by" blev til "betonslum" og hård ghetto

    For abonnenter

  • Christian Rabjerg Madsen overtog tidligere i år posten som indenrigs- og boligminister fra partifællen Kaare Dybvad Bek. | Foto: Jens Dresling

    "Historisk" og "banebrydende": Aftale skal sikre 40 pct. almene boliger i København

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

V360-projektet i Vanløse, der for nylig har fået plangrundlaget på plads hos Københavns Kommune, kommer måske på nye hænder, lyder det fra idemanden bag. | Foto: PR-visualisering
Projektudvikling

Ejendomsudvikler nærmer sig mursten for 2 milliarder – overvejer stort frasalg

Med projekter både i hovedstaden og 127 km væk kan ejendomsveteran nå investeringer på et par milliarder kroner. Byggeri til 600 mio. kr. bliver gjort klar til salg, siger han til EjendomsWatch.
  • Går fri af coronatrængsler – nedskriver alligevel
  • Genrejst ejendomsudvikler i slagsmål om skatteregning på 57 millioner

For abonnenter

Foto: Colourbox
Rådgiver

Briefing uge 5: Midvinter med forårstegn

Foto: Lars Krabbe
Regulering

Tilsyn uddeler første påbud til bæredygtige fonde

For abonnenter

Foto: PR/Carsten Mai
Klummer

Klumme: Regeringen er klar med en lige højre til København

Torben Skovbjerg, medstifter og adm. direktør hos Aart. | Foto: Søren Vendelbo
Rådgiver

Arkitektopkøb hiver rekordregnskabs top- og bundlinje i hver sin retning

For abonnenter

"Omstillingen af byggebranchen kommer ikke af sig selv, men skal skubbes i gang i fællesskab," siger Christina Hvid, adm. direktør i videnscentret Molio, der er initiativtager til at samle topfolk bag 12 anbefalinger. | Foto: PR / Molio
Rådgiver

Bygge- og rådgiverpinger trækker i de grønne gevandter

Læs også

Foto: PR / Vibo
Almen boligsektor

Pressede lejere sakker bagud med huslejen

Boligselskaber har sendt tyve procent flere lejere til inkasso i 2022. Mange reddes i sidste øjeblik af rådgivning og afdrag. Trods det stiger fogedsagerne.

For abonnenter

V360-projektet i Vanløse, der for nylig har fået plangrundlaget på plads hos Københavns Kommune, kommer måske på nye hænder, lyder det fra idemanden bag. | Foto: PR-visualisering
Projektudvikling

Ejendomsudvikler nærmer sig mursten for 2 milliarder – overvejer stort frasalg

Med projekter både i hovedstaden og 127 km væk kan ejendomsveteran nå investeringer på et par milliarder kroner. Byggeri til 600 mio. kr. bliver gjort klar til salg, siger han til EjendomsWatch.

For abonnenter

Fynske Barfoed Group siger farvel til den 81-årige bestyrelsesformand Rolf Harald Barfoed. På billedet ses sønnen Frederik Barfoed, som til daglig har titel af koncerndirektør i ejendomsselskabet. | Foto: Wilfred Gachau
Investor

Barfoed Group i generationsskifte: Formand købes ud af millionportefølje

Det familieejede ejendomsselskab Barfoed Group omrokerer i ledelsen og gennemfører et ”længe planlagt” generationsskifte, oplyser koncerndirektør til EjendomsWatch. Ny bestyrelsesformand fundet. 

For abonnenter

Seneste nyt

  • Briefing uge 5: Midvinter med forårstegn – 3. feb.
  • Tilsyn uddeler første påbud til bæredygtige fonde – 3. feb.
  • Arkitektopkøb hiver rekordregnskabs top- og bundlinje i hver sin retning – 3. feb.
  • Fredagens noter: Balder, Jönsson, ISS, Forenede, Dansk Boligbyg, KAB, Aalborg – 3. feb.
  • Ejendomsudvikler nærmer sig mursten for 2 milliarder – overvejer stort frasalg – 3. feb.
  • Klumme: Regeringen er klar med en lige højre til København – 3. feb.
  • Bygge- og rådgiverpinger trækker i de grønne gevandter – 3. feb.
  • ESG-chef hos ISS gør klar til skærpede krav til rapportering – 3. feb.
  • Her er de seneste tinglyste ejendomshandler – 3. feb.
  • Fredagens konkurser fra Statstidende – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Compliance Officer

  • Områdedirektør - NCC - Midtjylland/Syddanmark

  • Asset Manager søges til Newsec Lyngby eller Århus

  • Afdelingschef / Projekteringschef

Watch Job

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Scrum Master with a practical approach

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

Se flere jobs

Job

  • Compliance Officer

  • Områdedirektør - NCC - Midtjylland/Syddanmark

  • Asset Manager søges til Newsec Lyngby eller Århus

  • Afdelingschef / Projekteringschef

Se flere jobs

Kolofon

EjendomsWatch
Søg

Sektioner

  • Investor
  • Projektudvikling
  • Rådgiver
  • Bygningsdrift
  • Almen boligsektor
  • Mennesker
  • Regulering
  • Klummer
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Jørgen Bendsen

jb@ejendomswatch.dk

Tlf.: +45 3330 8331

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7446

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7446

Job

Abonnement

Prøv EjendomsWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

ejendomswatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7446

Læs mere om abonnement her

Adresse

EjendomsWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8340

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © EjendomsWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
EjendomsWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge