"Historisk" og "banebrydende": Aftale skal sikre 40 pct. almene boliger i København

En samarbejdsaftale mellem den socialdemokratiske regering og Københavns Kommune betyder, at andelen af almene boliger i hovedstadens byudviklingsområder skal op på 40 pct. frem mod 2031. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Indenrigs- og Boligministeriet.
Aftalen om flere billige boliger i København kommer i kølvandet på den landsdækkende boligaftale fra november sidste år, hvor de tidligere luftede ambitioner om 33 pct. almene boliger ikke blev omsat til konkrete krav og heller ikke er med i seneste aftale om planloven. Hidtil har kravet lydt på 25 pct.
Finansieringen sikres således bl.a. af de midler på i alt 10 mia. kr., der blev afsat som del af boligaftalen.
”Med boligaftalen fra november sidste år lagde vi det økonomiske fundament for langt flere billige boliger i hele landet,” siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) i meddelelsen.
”Med aftalen med Københavns Kommune sikrer vi, at det rent faktisk bliver omsat til billige boliger for folk, der gerne vil bo i hovedstaden. Det er vigtigt for at sikre en mere blandet by, hvor folk med forskellig indkomst kan bo side om side.”
Ikke kun for den store pengepung
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) taler om en ”historisk aftale,” der skal være med til at sikre, ”at udviklingen af København i mange år frem bliver mere fælles, mere lige og mere grøn.”
”40 pct. almene boliger betyder, at byudviklingsområderne ikke kun bliver for dem med den store pengepung. For mig er det et mål, at vi kan tilbyde vores egne børn, som er født og opvokset her i København, et sted at bo. At vi kan tilbyde en bolig til lærlingen eller den studerende udefra, hvis største drøm det er at bo og leve i København. Og at vi kan tilbyde vores mest sårbare og udsatte ekstra billige boliger, de kan betale,” siger Sophie Hæstorp Andersen.
Overborgmesteren bakkes op af sin kollega, teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), der kalder det ”en afgørende og banebrydende aftale.”
”De tusindvis af ekstra almene boliger, der nu bliver sikret, kommer vi til at have stort behov for i mange år fremover. Aftalen viser, at vi kan forbedre byens udvikling markant, når regeringen og Københavns Rådhus finder sammen,” siger Line Barfod.
Københavns Kommune forpligter sig samtidig til at sætte skub i opførelsen af 4000 planlagte ungdomsboliger og til at udarbejde en såkaldt hjemløseplan.
Kritik fra brancheorganisation
Hos brancheorganisationen Ejendomdanmark er man enig i grundtanken bag aftalen, men savner et blik for det samlede boligmarked.
”Forskellige boliger passer til forskellige faser af livet. Hvis vi vil have byer med plads til alle, skal vi sikre, at der er plads til både private lejeboliger, almene boliger, ejerboliger og andelsboliger,” siger Jan Ellebye, chef for Ejendomdanmarks public affairs-afdeling, i en pressemeddelelse.
”Vi har hele tiden holdt fast i, at det ikke giver mening at hæve procenten af almene boliger, når det grundlæggende problem er, at de ikke bliver bygget, fordi det er blevet for dyrt at bygge.”
Jan Ellebye opfordrer i stedet for Københavns Kommune til at sætte skub i byudviklingen ved at gøre op med de ”alt for lange ventetider” i byggesagsbehandlingen.
(Artikel opdateret kl. 10.25 med kommentar fra Ejendomdanmark.)
Efter boligaftale: Dybvad ønsker 40 pct. almene boliger i store byer
Fordelingen af almene boliger i Aarhus er helt skæv
Analyse: Ministerskifte er en anledning til mere konstruktivt medspil fra branchen