EjendomsWatch

KAB har omlagt lån for 5,6 milliarder og sparet lejerne for millioner

Den almene boligsektor er i fuld gang med at omlægge lån for milliarder, mens renten er historisk lav. Lån med lavere rente vil alene hos den københavnske boligadministrator KAB spare beboerne for et trecifret millionbeløb i lånenes løbetid, lyder det.

KAB er en af de boligadministratorer i den almennyttige sektor, som har konverteret lån for adskillige millioner, mens renten er lav. På billedet ses KAB's adm. direktør, Jens Elmelund. Foto: PR/KAB

Den københavnske boligadministrator KAB har udnyttet den historisk lave rente og omlagt lån for 5,6 mia. kr. i 2019.

Det skriver KAB i en pressemeddelelse.

KAB, der tidligere hed Københavns Almindelige Boligselskab, har ca. 65.000 almene boliger i hovedstadsregionen. Omlægningerne vil komme de mange lejere til gode.

Den samlede besparelse lyder nemlig på godt 8,8 mio. kr. om året, hvilket svarer til et trecifret millionbeløb i lånenes løbetid, skriver administratoren.

"Typisk anvendes besparelserne til at holde huslejen i ro eller hæve boligafdelingens opsparing til fremtidige forbedringsprojekter. Sådan et udvidet råderum åbner også for i højere grad at tænke i bæredygtige og energirigtige løsninger, hvilket er en mærkesag for KAB-fællesskabet," lyder det fra Jens Elmelund, adm. direktør i KAB.

Den almene boligsektor har to typer realkreditlån. Det ene er støttede lån og det andet ustøttede. Boligforeningerne bestemmer selv over de ustøttede, mens staten har råderetten over de støttede. I alt har KAB omlagt 259 ustøttede realkreditlån, hvilket er godt det dobbelte antal i forhold til 2018.

Forventningen er, at arbejdet med at omlægge lån skal fortsætte i 2020.

Foreløbig er der indgået aftale om 52 konverteringer i år. Det vil alene give en samlet besparelse på 1,7 mio. kr.

"Vi følger markedet tæt, og det glæder mig, at vi er kommet i hus med så mange konverteringer. Alt efter lånetype giver det besparelser, som støtter arbejdet med at passe på huslejen i KAB-fællesskabet eller gavner den samfundsmæssige bundlinje," siger Jens Elmelund.

Hele sektoren er i fuld gang

KAB er langt fra alene om at have fået øje på et besparelsespotentiale.

EjendomsWatch foretog i august 2019 en rundspørge blandt nogle af landets største administrationsselskaber i den almene sektor. Den viste, at fem selskaber fra januar 2018 til august 2019 samlet havde omlagt lån for knap 4,7 mia. kr.

Da undersøgelsen blev lavet havde KAB indtil videre konverteret 106 realkreditlån til en samlet værdi af 500 mio. kr. – et tal, der altså er steget markant siden.

Ikke alle administrationsselskaberne kendte dengang den samlede besparelse, som omlægningerne ville udløse i lånenes løbetid.

Boligkontoret Danmark (BDK) og Dansk Almennyttigt Boligselskab (DAB) svarede dog, at de alene forventede, at boligforeningerne ville spare 265 mio. kr. i lånenes løbetid.

KAB i mål med spareplan – men underskud i sigte

Almene boligforeninger griber chancen og omlægger lån for milliarder

Domea-direktør: Vi har leveret 40 pct. flere besparelser end gennemsnittet

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier