Almene boliger renoveret for millioner i fare for nedrivning

Ghettoplan kan betyde, at nyrenoverede boliger rives ned, vurderer Danmarks Almene Boliger. I nogle tilfælde er der brugt millioner af kroner på at renovere boligerne inden for de seneste år.
Finlandsparken i Vejle er et af de områder, hvor man risikerer at måtte rive nyrenoverede boliger ned. | Foto: Ritzau Scanpix/Claus Fisker.
Finlandsparken i Vejle er et af de områder, hvor man risikerer at måtte rive nyrenoverede boliger ned. | Foto: Ritzau Scanpix/Claus Fisker.
AF RITZAU

Regeringens ghettoplan tvinger boligforeninger til at rive boliger ned. Boliger, der i nogle tilfælde er postet millioner i at renovere inden for de seneste år.

Det skriver Kristeligt Dagblad baseret på en analyse fra interesseforeningen Danmarks Almene Boliger.

"Det er virkelig en dyr strategi. Men det, der er mest fortvivlende, er, at man ikke havde gjort sig den ulejlighed at høre evalueringer fra Landsbyggefondens indsatser, der løbende evaluerer, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Men politikerne besluttede bare skråsikkert, at nu river vi skidtet ned," siger Hans Thor Andersen, forskningschef på Aalborg Universitet til Kristeligt Dagblad.

Ifølge Danmarks Almene Boligers analyse betyder de nye regler, at ni mindre omtalte ghettoområder i Holbæk, Slagelse, Esbjerg, Fredericia, Kolding, Vejle og Horsens skal nedbringe andelen af lejeboliger til 40 procent.

"Der bor 16.000 mennesker i de ni områder. Vores analyse viser, at de er på ghettolisten, fordi de tilsammen har 500 for mange uden for arbejdsmarkedet og 17 for mange dømte," siger direktør i Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen, til Kristeligt Dagblad.

60 procent af boligerne skal være privatejede, ungdomsboliger eller ældreboliger.

"Vores analyse viser, at det er svært at lave ungdomsboliger, fordi mange unge flytter til større byer. Ældreboliger er der heller ikke det store behov for, og private investorer har ikke interesse i at investere i områderne. Dermed peger pilen på nedrivning af hundredvis af lejligheder, der i mange tilfælde er nyrenoverede," siger Bent Madsen.

Et af områderne, Finlandsparken i Vejle, har over de seneste 12 år brugt 433 millioner kroner på renoveringer.

"I yderste konsekvens risikerer vi at skulle sælge eller nedrive 317 nyrenoverede boliger med omkring 970 beboere. Det er fuldstændig ude i hampen, og vi kan slet ikke finde nye boliger til 970 mennesker," siger formanden for Arbejderbevægelsens Andelsboligforening i Vejle, Helge Andersen, til Kristeligt Dagblad.

Ghettoplanen blev stemt igennem af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF.

"Jeg er ked af, hvis man starter med at nævne bulldozeren. Vi har først og fremmest været interesserede i at sikre blandede boligområder," siger SF's boligordfører, Kirsten Normann Andersen, til Kristeligt Dagblad.

Almene boliger blev forgæves renoveret for 360 mio. kr. 

Private investorer tror ikke på ghettoplanen 

Hjælpende hånd til udsatte boligområder 

Politisk aftale om nye redskaber til at ændre beboermix i udsatte boligområder

Dansk Byggeri roser regeringens ghettoplan

Borgmestre: Ghetto-udspil skal mere end rive bygninger ned 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også