Private investorer tror ikke på ghettoplanen

Regeringen regner med de private investorer for at gøre landets såkaldte ghettoområder mere attraktive, men de er tilbageholdende med deres investeringer. De tror ikke på, at de kan tjenes hjem igen, lyder det.
Gellerupparken i Aarhus er på regeringens ghettoliste. | Foto: Ritzau Scanpix/Jens Thaysen.
Gellerupparken i Aarhus er på regeringens ghettoliste. | Foto: Ritzau Scanpix/Jens Thaysen.

De fleste private investorer finder det for risikabelt at satse på, at regeringens ghettoplan vil gøre de nuværende ghettoområder attraktive nok til, at investeringerne kan tjenes hjem igen, fremgår det af en undersøgelse, som Cowi har udført blandt 12 danske ejendomsinvestorer.

Det skriver Berlingske.

"Det er for risikofyldt. Det er fint nok, at man har mange planer om opgradering af disse områder, men der skal jo virkelig noget power til at få dem til at lykkes, og det er ikke alle steder, at man har de ressourcer, der skal til, for at det lykkes," siger Jesper Korsbæk, udviklingsdirektør i Calum, i undersøgelsen.

Planen for omdannelsen af de udsatte boligområder er, at der skal ændres på beboersammensætningen ved eksempelvis at nedbringe antallet af familieboliger og øge antallet af singleboliger eller ungdomsboliger, fremgår det.

Andelen af familieboliger skal bringes ned på 40 pct., og nogle af de almene boliger skal omdannes til private leje- og ejerboliger, og det er her, de private investorer kommer ind i billedet.

Men de høje byggepriser gør, at det ikke kan lade sig gøre at leje ud til en pris, der kan konkurrere med de eksisterende billige boliger i områderne, skriver Berlingske.

Det offentlige skal bevise sit engagement

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet siger til Berlingske, at der i forsommeren blev afsat 10 mia. kr. frem til 2026 til at gøre ghettoområderne mere attraktive. Det giver gennemsnitligt 625 mio. kr. til hvert af de 16 boligområder på listen, men investorerne vil se pengene anvendt på en mere konkret måde, fremgår det.

Ifølge undersøgelsen er private investorer tilbageholdende med at sætte to- eller trecifrede beløb i projekter, hvor kommunen eller staten ikke selv har bevist sit engagament og investeret.

Nogle kommuner er dog selv begyndt på en omdannelse af de såkaldte ghettoområder, og i Gellerupparken i Aarhus er det lykkes at få pensionskassen PKA med som investor. Det skrev EjendomsWatch den 8. november.

"Vi tror på forretningsideen, og at de involverede parter virkelig vil vende udviklingen. Vi har simpelthen en overbevisning om, at Gellerupparken bliver et attraktivt sted at bo, og derfor tror vi også på, at Gellerupparken kan blive en attraktiv investering for os," siger Nikolaj Stampe, ejendomschef i PKA, i undersøgelsen fra Cowi.

Almene boliger blev forgæves renoveret for 360 mio. kr. 

Investorer udvider deres synsfelt for at sikre afkastet

Hjælpende hånd til udsatte boligområder 

Politisk aftale om nye redskaber til at ændre beboermix i udsatte boligområder

Medie: Regeringen overdriver regning fra udsatte boligområder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også