Dansk Byggeri: Milliarder til ghettoer skal ikke komme fra Landsbyggefonden

Det bekymrer brancheorganisationen, at regeringen vil tage 12 mia. kr. fra Landsbyggefonden til sit ghettoudspil. Tager man penge fra fonden, kan det ramme andre boligområder og skabe en ond spiral.
Foto: Ritzau Scanpix/Finn Frandsen.
Foto: Ritzau Scanpix/Finn Frandsen.

Regeringen foreslår i sit ghettoudspil, at man tager 12 mia. kr. fra Landsbyggefonden til at renovere socialt udsatte boligområder.

Det bekymrer Dansk Byggeri, som appellerer til, at politikerne finder pengene andet steds.

"Regeringens forslag om at renovere ghettoer og socialt udsatte områder, er det helt rigtige håndtag at dreje på, hvis områderne skal løftes og tiltrække nye typer af beboere. Det bakker vi fuldt op om. Men pengene i Landsbyggefonden er indbetalt af lejere i almennyttige boliger. Hvis man tager pengene der fra, vil det gå ud over renoveringen af andre boligområder og dermed skabe en ond cirkel," siger Anne Gram, chefkonsulent i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Regeringens forslag om at øremærke 12 mia. kr. ud af samlet 21 mia. kr. i fonden til renovering af ghettoerne efterlader kun én mia. kr. til at renovere de resterende almennyttige boliger i Danmark de næste otte år.

"Det beløb er ikke engang tilstrækkeligt til at dække den nuværende kø af renoveringsprojekter i den almene sektor," skriver Dansk Byggeri.

Fjernes pengene fra de andre boliger risikerer regeringen at skabe nye udsatte områder, siger Anne Gram:

"Hvis man bruger så mange af Landsbyggefondens penge på de socialt udsatte boligområder, kan det være med til at trække de andre velfungerende almene boligområder ned i en negativ spiral. Når de ikke vedligeholdes og renoveres, falder efterspørgslen. De beboere, der har mulighed for at flytte, vil søge efter en mere attraktiv bolig. Og risikoen er, at de, der bliver tilbage, er nogen, der ikke har mulighed for at flytte."

"Manglende vedligehold og forfald i ellers velfungerende boligområder kan altså omdanne dem til mere socialt udsatte områder. For renovering og vedligehold har, som regeringen også selv peger på, en betydning for, hvor attraktivt et område er at bo i."

Organisationen foreslår, at man i stedet laver en renoveringspulje til ghettoerne og andre socialt belastede områder, hvor pengene ikke bliver taget fra en nuværende organisations budget, men i stedet afsættes af politikerne til at gennemføre politikken.

Dansk Byggeri roser regeringens ghettoplan

Borgmestre: Ghetto-udspil skal mere end rive bygninger ned

KAB-direktør langer ud mod ghettoliste

Løkke om ghettoplan nummer seks: Nu skal det lykkes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også