Dobbelt skilsmisse i Lejerbo giver direktør røde ører

Lejerbo København forlader Lejerbo til fordel for en ny administrator — som også får betydning for kollegerne hos Domea.dk. Nu siger også næststørste Lejerbo-medlem, Lejerbo Kolding, farvel. Direktør Palle Adamsen beklager tabene, som modarbejder, hvad Lejerbo arbejder for, siger han til EjendomsWatch. Ny administrator glæder sig.
"Det er jo ikke med vores gode vilje, at der er trafik ud af organisationen," lyder det fra Lejerbo-direktør Palle Adamsen, som må se organisationen skrumpe med foreløbig 20 pct. | Foto: Ritzau Scanpix/Rasmus Flindt Pedersen
"Det er jo ikke med vores gode vilje, at der er trafik ud af organisationen," lyder det fra Lejerbo-direktør Palle Adamsen, som må se organisationen skrumpe med foreløbig 20 pct. | Foto: Ritzau Scanpix/Rasmus Flindt Pedersen

Uroen hos den almene boligadministrator Lejerbo, som foreløbig er endt med, at det største medlem, Lejerbo København, og senest også Lejerbo Kolding har varslet deres farvel, stopper ikke foreløbig.

Det er vurderingen fra Jan Hyttel, formand i Lejerbo København, som på et møde onsdag aften besluttede, at boligadministratoren Bo-Vest i Glostrup fra 1. juli overtager administrationen af de i alt 5300 boliger.

"Der er en voldsom utilfredshed med administrationen i Lejerbo Danmark, specielt i de store selskaber. Lur mig, om ikke der kommer flere, der melder sig ud," siger Jan Hyttel til EjendomsWatch.

"Som Lejerbo er bygget op, har de små organisationer tilsammen vældig stor magt. Så de store organisationer føler, at de ikke har indflydelse nok," fortsætter han og udtrykker samtidig sin tvivl om, hvorvidt Lejerbos adm. direktør kan blive i sin stilling i tilfælde af flere udmeldelser.

"Ikke med vores gode vilje"

Hvis flere organisationer rundt om i Danmark følger efter København — og senest Kolding — vil den størrelsesreduktion på omkring 20 pct., som Lejerbo allerede har udsigt til, blive endnu større.

Hos direktøren i Lejerbo Danmark ærgrer man sig:

"Det er jo altid beklageligt, når en medlemsorganisation, der har været en del af Lejerbo-fællesskabet i rigtig mange år, vælger et sådant skridt. Men sådan er konstruktionen," siger Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo.

"Det er jo ikke med vores gode vilje, at der er trafik ud af organisationen. Det betyder, at vi må forholde os forretningsmæssigt til det. Og er der noget, der ikke spiller, så skal vi kigge på det," siger Palle Adamsen.

Hvad skal I gøre anderledes for at undgå flere udmeldelser?

"Der må vi jo prøve at kigge indad. Når jeg kigger i min skuffe med klager fra Lejerbo Kolding, så er der ingen. Lejerbo er jo både en virksomhed og en medlemsorganisation. Og begge hjul skal fungere med 100 pct. kraft. Hvis der er uro i medlemshjulet — i den politiske del — så kan det forplante sig forretningsmæssigt. Det er min vurdering, at det er det, som er sket. Og jeg har ansvaret for den forretningsmæssige del," siger Palle Adamsen, som dermed lægger ansvaret over for Lejerbos politiske del, hvor Bent Jacobsen, formand for Lejerbo i Kolding, er formand — en post, han netop har trukket sig fra i lyset af organisationens fremtid uden for Lejerbo.

"Det er jo i den foreningsmæssige del, som Bent Jacobsen har haft ansvaret for siden 2016, at det ikke har fungeret," siger Palle Adamsen.

Det er ikke lykkedes EjendomsWatch at få en kommentar fra Bent Jacobsen.

Palle Adamsen erkender, at et mindre Lejerbo modarbejder bestræbelserne på at blive mere effektiv, hvor lave enhedsomkostninger er vigtige for at holde huslejen i ro.

"Vi vil jo stadig håndtere omkring 34.000 boliger, men i forhold til, at vi i den grad kan tænke i storskala, så er det bestemt ikke den udvikling, vi har ønsket. Bestemt ikke," siger han.

Ny aftale er mindre omfattende

I Lejerbo København forklarer formand Jan Hyttel, at det var en enig boligorganisation, som onsdag aften vedtog at bryde med Lejerbo Danmark til fordel for Bo-Vest:

"Der bliver ikke en all-in-aftale, som vi havde med Lejerbo Danmark. Det bliver en aftale, hvor Bo-Vest udfører mere afgrænsede områder for os: It, regnskab, huslejeopkrævning, lønudbetaling. Men i praksis bliver vi meget mere selvstændige end tidligere. Så beboerdemokratiet har fået et vældigt løft med denne beslutning," siger han.

Det nuværende personale i Lejerbo Danmark, der har serviceret Lejerbo København, trækkes nu over i Lejerbo København, som i løbet af nogle måneder vil få et nyt navn, der gør adskillelsen mere tydelig.

Allerede fra 1. januar trækkes bankforretninger og formueforvaltning på 250-300 mio. kr. over i eget regi, mens byggesager følger efter senere.

It-mæssigt er der planlagt en overførsel i løbet af fire måneder.

Tvivler på direktørs forbliven

Jan Hyttel har sine tvivl om, hvorvidt Palle Adamsen kan blive som direktør, men peger på, at en i hans øjne svag hovedbestyrelse kan blive direktørens redning:

"Det vil jeg ikke spå om. Men der er jo mistet et stort, stort millionbeløb i egenkapital i Lejerbo Danmark over de senere år. Det er der ikke mange direktører i den private sektor, der ville overleve. Men det er jo hovedbestyrelsen, der afgør det, men den er uendelig svag," siger Jan Hyttel.

"Jeg har selv siddet i hovedbestyrelsen og været kritisk over for den måde, det kørte på. Det svarede man på ved, at jeg blev smidt ud, fordi jeg lavede ballade. Men det viser sig, at det måske var de andre i bestyrelsen, der skulle have lavet ballade," fortsætter han.

Bo-Vest med it fra Domea.dk

Hos Bo-Vest lægger adm. direktør Ulrik Brock Hoffmeyer, ikke skjul på, at det bliver en stor mundfuld, der kræver nyansættelser, når man skal lægge administrationen af Lejerbo Københavns 5300 boliger oven i Bo-Vests nuværende ca. 10.000.

"Vi har eksisteret i 11 år og er modne til at tage næste skridt i vores udvikling. Vi skal selvfølgelig ud at rekruttere. Men vi har en stadig dialog i bestyrelsen om, hvor store, vi skal være. Og vi er ikke nået frem til, hvad der er den rette størrelse. Men vi er meget opmærksomme på, at hvis vi skal vokse, skal det ses ved, at vi kan sænke vores administrationsgebyrer til gavn for vores beboere," siger han til EjendomsWatch.

Bo-Vest blev skabt, da boligorganisationerne Tranemosegård, Albertslund Boligselskab og Vridsløselille Andelsboligforening besluttede at slå kræfterne sammen.

IT-mæssigt betjener man sig af Domea.dk's platform, som dermed også kommer til at spille en rolle for en vellykket overgang til ny administrator.

"De driver hele vores it- og dataplatform. Det gør, at når vi skal lave en overførsel af Lejerbo København, står vi med en meget stærk partner i ryggen. Så det betyder bestemt noget for Domea.dk også," siger han.

Lejerbo København har været utilfreds med graden af selvbestemmelse under Lejerbo.

"Vi skal sørge for, at de organisationer, som vi administrerer, står stærkt. Som har en stærk profil, så de kan markere sig lokalt i det ejendoms- og boligmarked, de nu engang er i. Det er måske en anden tilgang, end den 'koncerntankegang', som nogle administrationsselskaber står for," siger han.

Sprængning af Lejerbo tager til i styrke

Boligadministrator mister 5300 lejemål efter bittert opgør

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også