EjendomsWatch

Boligadministrator mister 5300 lejemål efter bittert opgør

En sprængning er en realitet hos en af landets største boligadministratorer, Lejerbo. Formand begræder situationen, forudser afskedigelser og ekstraomkostninger, som der kun er lejerne i hele landet til at betale. Samtidig truer erstatningssag. EjendomsWatch har talt med sagens hovedpersoner.

Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo, må se sin største kunde forlade organistionen. | Foto: Ritzau Scanpix/Rasmus Flindt Pedersen

Den almene boligadministrator Lejerbo, der administrerer godt 40.000 boliger over hele landet, indkasserer nu et af sine største nederlag siden organisationens stiftelse i 1944.

Organisationens i særklasse største medlem eller "kunde", Lejerbo København, forlader Lejerbo-fællesskabet i utilfredshed, og dermed skal over 5300 boliglejemål, der anslået huser mellem 10.000 og 20.000 beboere, finde ny boligadministrator fra 1. juli næste år.

Havde vi fulgt den rådgivning, vi fik, så var det gået grueligt galt.

Jan Hyttel, formand for Lejerbo København, som til sommer ikke længere er en del af Lejerbo.
Det svarer til, at Lejerbos nuværende størrelse skrumper med ca. 13 pct. Samtidig indleder Lejerbo København juridiske skridt mod Lejerbo med krav om erstatning for dårlig rådgivning i byggesager. Desuden har der været en række konflikter med hovedbestyrelse og direktion i Lejerbo om blandt andet fælles it-systemer og en indkøbsportal.

"Det har udviklet sig til et forhold med gensidig mistillid, og det er ikke et miljø, som er særlig godt, når man skal arbejde tæt sammen," siger Jan Hyttel, formand for Lejerbo København.

"Der er blevet truffet en hel del beslutninger hen over hovedet på os. Vi har måttet trække flere byggesager tilbage, og det er gået rimeligt. Men havde vi fulgt den rådgivning, vi fik, så var det gået grueligt galt," fortsætter han og vil endnu ikke røbe, hvem der fremadrettet skal administrere organisationens 5300 boliger.

Formand: Tid til at kigge indad

Landsformand i Lejerbo, Bent Jacobsen, der også sidder som formand i Lejerbo Kolding, beklager, at organisationen efter måneders forhandling med Lejerbo København ikke har kunnet finde en løsning, der beholdt den største kunde ombord.

"Jeg er rigtig ked af, at det ikke er lykkedes os at nå til enighed. Og jeg mener også, at vi er nødt til at kigge indad og sige: 'Hvad var det, der gik galt?' For Lejerbo København er jo en kunde i forretningsførerorganisationen Lejerbo. Og hvis kunderne ikke kan få varen, hvad gør kunderne så," spørger Bent Jacobsen retorisk.

"Hovedbestyrelsen kunne måske have været lydhøre lidt tidligere. Så mener jeg, at vi kunne have haft løst det her," siger han og afviser samtidig, at andre boligorganisationer under Lejerbo også skulle være på vej til at vende ryggen til den overliggende forretningsførerorganisation med hjemsted i Valby. 

En medvirkende årsag til Lejerbo Københavns exit handler om, at organisationen qua sin størrelse havde ønsket fast sæde i hovedbestyrelsen i Lejerbo, hvilket der dog ikke har været flertal for at give organisationen.

"Lejerbos hovedbestyrelse har ikke kunnet imødekomme Lejerbo Københavns politiske krav om en fast plads i hovedbestyrelsen, hvorimod vi godt har kunnet finde en løsning på den administrative del," siger Tine Staun Pedersen, kommunikationschef i Lejerbo.

Hovedbestyrelsen kunne måske have været lidt lydhøre tidligere. Så mener jeg, at vi kunne have haft løst det her.

Bent Jacobsen, landsformand i Lejerbo og formand i Lejerbo Kolding.
Dertil kommer som nævnt utilfredsheden med Lejerbos håndtering af en konkret byggesag i Oliebladsgade i København, der får Lejerbo København til at indlede retlige skridt.

I en orientering, som Lejerbo København har rundsendt til sine hovedbestyrelsesmedlemmer, begrundes udmeldelsen med, at der "ikke er sket tilstrækkelige fremskridt i sagen om Oliebladsgade og ikke mindst fraværet af tiltag fra administrationsselskabet til at genopbygge tilliden," hedder det.

"Lejerbo København vil nu fremsende stævning mod Administrationsselskabet for dårlig rådgivning i Oliebladsgadesagen og med krav om erstatning," lyder det videre.

Dyrere at være Lejerbo-lejer

Ifølge landsformand Bent Jacobsen bliver konsekvensen af udmeldelsen et stigende administrationsbidrag fra beboerne, selvom der også er eksisterende nybyggeri og tilsagn om kommende byggeri på vej. Det øgede antal boliger vil være med til at "lukke huller" i økonomien, da der bliver flere boligenheder at fordele udgifterne på.

"Men der bliver en udgift tilbage til bygninger og it, der betyder, at administrationsbidraget i 2019 vil stige en smule, fordi ekstraudgiften skal deles på de tilbageværende omkring 35.000 boliger," siger Bent Jacobsen.

Han peger også på, at et Lejerbo-personale i størrelsesordenen 10-15 personer, der i dag kun betjener Lejerbo København, nu bliver overflødigt.

Afviser direktørs spådom

Det er ikke lykkedes EjendomsWatch at få en kommentar fra Lejerbos adm. direktør Palle Adamsen, men i sidste måned gav han udtryk for, at det næppe bliver let for Lejerbo København at gå solo.

"Selvfølgelig vil det være trist for os. Men jeg tror da også, det kan blive svært for dem ikke at være en del af Lejerbo," sagde han, da EjendomsWatch i sidste måned beskrev den mulige sprægning af organisationen, som altså nu bliver en realitet.

Det afviser Jan Hyttel, formand for Lejerbo København:

"Nu får vi mulighed for at lavet noget nyt i branchen, hvor beboerne kommer til at sidde for bordenden, så jeg tror bestemt ikke, at det bliver værst for os," siger han.

Han vil ikke røbe, om eksempelvis KAB i København kunne være en ny administrator. I så fald bliver det i reduceret omfang i forhold til nu.

"Vi ønsker ikke at lægge en samlet administrationspakke ud, så den nye aftale bliver en hybrid, hvor vi beholder en stor del af administrationsansvaret selv, mens administratoren tager sig af det mere taltunge arbejde som regnskaber og budgetlægning," siger han.

Også organisationens byggesager vil Jan Hyttel efter bitter erfaring have snor i.

"Det er vores opgave, og det er vores penge, vi bygger for, så det er noget, vi vil holde tæt til kroppen, men selvfølgelig i tæt samarbejde med nogle kompetente mennesker, som også er i det selskab, vi forhandler med nu," siger han.

Navnet på den kommende samarbejdspartner afsløres 6. december på et planlagt repræsentantskabsmøde.

At Lejerbo mister sin største kunde er ikke set tidligere, men i mindre målestok har også boligselskabet FSB i Gladsaxe forladt FSB-fællesskabet til fordel for boligadministratoren FA09, der har godt 10.000 lejemål under sig, mens boligselskabet AKB ligeledes har sagt farvel til AKB i Lyngby, der i stedet administreres af boligadministratoren Almenbo.

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 48: Købmændenes klub

Ejendomsdirektøren i en større dagligvarekæde spiller en ufrivillig hovedrolle i en penibel sag, der ser ud til at gribe om sig. Det samme gør intrigerne i landets største almene boligforening, hvor en direktørfyring ser ud til at dække over mere, end hvad øjet lige ser.

Konkurrence om at byudvikle ved København Syd Station er begyndt

Metroselskabet starter udbud af nyt byområde ved Ny Ellebjerg Station, som fra næste år bliver døbt København Syd med metro, tre S-togslinjer og flere internationale tog til følge. Byområdet skal indeholde erhverv, boliger og butikker, fremgår af udbudsmaterialet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier