Almen boligkrise lurer: 7 af 10 byggerier i 2022 er truet

Priserne på byggematerialer er de seneste par år eksploderet. Det har ført til annullerede projekter i den almene boligsektor, hvor der er et loft for udgifter til byggeri, lyder det igen fra den almene boligsektor.
Ifølge adm. direktør i BL, Bent Madsen, er flere af hans medlemmer desperate efter at finde holdbare løsninger på de heftige prisstigninger, der har været på byggematerialer i branchen. | Foto: Jens Dresling
Ifølge adm. direktør i BL, Bent Madsen, er flere af hans medlemmer desperate efter at finde holdbare løsninger på de heftige prisstigninger, der har været på byggematerialer i branchen. | Foto: Jens Dresling
AF KRESTEN ANDERSEN

En historisk krisesituation.

Så kort kan den nuværende situation for Danmarks almene boliger opsummeres grundet de voldsomt stigende priser på byggematerialer.

Det mener Bent Madsen, adm. direktør for interesse- og brancheorganisationen for de almene boligorganisationer, BL.

Udviklingen har været i gang siden 2020, men siden krigen i Ukraine er situationen blot forværret. Ifølge en rapport fra SMVdanmark, er prisen på jern og stål steget med 61 pct. siden 2019, mens trævarer er steget med 20 pct. Det presser hele byggebranchen, men særligt de almene boligbyggerier er hårdt ramt, understreger Bent Madsen.

”Det er en dybt alvorlig situation, vi står i i øjeblikket. Vi har nogle maksimumbeløb, der sætter et loft på, hvor meget vores byggerier må koste per kvadratmeter. Når der er givet tilladelse til et byggeri i 2021, og priserne kun er steget siden da, så overskrider prisen på byggerierne jo de tilladelser, der er givet,” siger han.

Den klemme har allerede haft konkrete konsekvenser, fortæller direktøren. I landets 98 kommuner er der i løbet af 2021 givet tilladelser til samlet set 3261 boliger. 1873 har været så langt i processen, at de var ved at blive udbudt. Men af de boliger er 31 pct. nu opgivet, mens 43 pct. sat på hold. Det viser en opgørelse, som BL har lavet blandt sine medlemmer.

Samlet set er altså op mod 70 pct. af de almene boligprojekter, der var klar til at blive udbudt, nu i fare for aldrig at blive realiseret. Det skyldes primært de stigende byggepriser.

”Jeg kan med sikkerhed sige, at jeg aldrig har oplevet noget lignende. Det er en historisk krisesituation,” siger direktøren og advarer om risikoen for et decideret byggestop.

Bekymringen for udviklingen inden for det offentlige byggeri deles af Elly Kjems Hove. Hun er underdirektør i erhvervsorganisation DI Byggeri, der repræsenterer 6700 virksomheder inden for bygge- og anlægsindustrien. Hun ser samme tendens.

”Vi ser flere eksempler på, at det offentlige byggeri er ved at blive sat i stå,” siger hun og fortæller, at der er bekymring i branchen for, hvor lang tid der går, før markedet stabiliseres.

De ekstreme prisstigninger på byggematerialer kan ikke hentes ind på inflationen i lejepriser, fortæller Bent Madsen, for der er de almene boliger rammet ind af et loft.

”Vi kan ikke hente noget af det, vi har tabt ved gyngerne på karrusellerne,” siger Bent Madsen.

Ifølge boligdirektøren er de mange almene boligselskaber begyndt at se på, hvor der kan spares, for at det bliver muligt at komme igennem med byggerierne inden for den ramme, der er fastsat. Men for mange besparelser kan have seriøse konsekvenser for den tredjedel af byggerierne, der bliver gennemført, mener Bent Madsen.

”Når man laver besparelsesrunder for at sikre, at byggerier kan gennemføres, kan man jo begynde at frygte for kvaliteten,” siger han.

En af de byggematerialer, der har været store prisstigninger på, er træ. Ifølge underdirektøren i DI Byggeri er blandt andet det træ, der har fået bæredygtighedscertificeringen FSC, blandt de sanktionsbelagte importvarer fra Rusland. Når bæredygtige materialer bliver sanktioneret, og der i forvejen skal skæres hjørner for at få byggerier igennem, så kommer det til at ramme bæredygtigheden, vurderer Bent Madsen.

”Vi må bare konstatere, at det får negative konsekvenser for bæredygtigheden i byggeriet,” siger han.

Udover konsekvenserne for bæredygtigheden i det fremtidige almene byggeri, så vil færre almene boliger også have konsekvenser for både bysammensætning og virksomhederne, der i øjeblikket taber penge på de mange projekter.

”Man har jo haft en politisk målsætning om blandede byer og betalelige boliger. Det er jo ikke ligefrem det, vi opnår nu. For virksomhederne er det også et stort problem. Det er jo ikke gratis at opgive byggerier. Der er lavet store investeringer i at stable projekter på benene, og nu er der også store efterregninger til boligselskaberne, som ikke får noget for investeringerne. Der er kun tabere i denne situation.”

Elly Kjems Hove understreger, at det i øjeblikket er svært at spå om, hvornår der igen kommer ro på prisstigningerne i byggesektoren.

”Vi havde jo en forventning om, at priserne ville finde et fornuftigt leje efter krisen, men så kom krigen. Så nu er krisen forværret. Det er svært at få en god forretning, når priserne stiger efter der er givet tilbud.”

Og af samme grund skal der politisk handling til for at få realiseret de planlagte almene boliger, mener Bent Madsen.

”Vi har foreslået, om man skulle lave et midlertidigt gennemførselsbidrag til de byggerier, der står til at falde ud over kanten. Og det er der byggerier, der gør løbende. Vi har foreslået, at Landsbyggefonden skal give en hånd med, for det er en situation, vi ikke har oplevet før,” siger han.

Ifølge Landsbyggefonden, der blandt andet bidrager støtte til renovering og udvikling af den almene boligmasse, er der knap 600.000 almene boliger i Danmark.

Stigende materialepriser bremser stribevis af almene byggeprojekter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også