Klumme: Blomstrende erhvervsmarked skaber kontorboom forude i Odense

Nye kontorarealer uden for centrum er skudt op på stribe i landets tredjestørste by de senere år, så det gælder om at holde sine kontorlejemål attraktive, lyder det fra lokal Colliers-mægler.
"Den ældre kontormasse vil særligt komme under pres, og det kan være nødvendigt at investere i omfattende istandsættelser og optimering eller at tænke i ændret anvendelse til bolig," lyder det fra Martin Fuhlendorff. | Foto: PR / Colliers
"Den ældre kontormasse vil særligt komme under pres, og det kan være nødvendigt at investere i omfattende istandsættelser og optimering eller at tænke i ændret anvendelse til bolig," lyder det fra Martin Fuhlendorff. | Foto: PR / Colliers
Af Martin Fuhlendorff, seniorerhvervsmægler, Colliers Odense

Odense har de seneste år gennemgået en markant transformation. Vækst har været et nøgleord i udviklingen af Fyns hovedstad, særligt i erhvervsområderne omkring Syddansk Universitet (SDU) og det nye OUH. Denne udvikling har også været synlig i midtbyen med byfornyelsesprojekter omkring Thomas B. Thriges Gade og Odense centrum. Erhvervslivet har fulgt trop og udvist positiv vækst som en direkte effekt af udviklingstiltagene. 

Nyopførte kontorområder hitter

Med den positive udvikling i erhvervslivet har Odense været vidne til en stigende tendens blandt rådgivnings- og vidensvirksomheder, der flytter fra midtbyen til nyere kontorområder som Munkebjerg Park og Cortex Park. Dette skift har resulteret i, at der i løbet af de sidste fire år er blevet opført og udlejet ca. 24.000 kvm kontorareal i disse områder, hvoraf størstedelen af lejerne er flyttet fra Odense centrum. 

Nye kontorbyggerier på vej

Bygningsstyrelsen er i gang med at færdiggøre et nyt Woodhub på Lerchesgade ved Odense Havn. Byggeriet forventes at stå færdigt medio 2025 og vil tilføje 31.000 kvm kontorareal til byen. Det betyder, at Bygningsstyrelsen opsiger flere eksterne lejemål, der svarer til et samlet areal på ca. 20.000 kvm. Derudover er Tietgenskolen ved at færdiggøre sin nye uddannelsesinstitution, hvilket lediggør yderligere ca. 10.000 kvm kontorareal på Nørrehus. Sammenlagt vil dette tilføje ca. 30.000 kvm kontorareal, som skal genudlejes. 

Når så mange erhvervsarealer bliver ledige på samme tid, er det uundgåeligt, at det kan sætte markedslejen under pres i en øget konkurrencesituation. Det nuværende kontormarked er præget af lejere, der har skærpede krav til kontorets kvalitet, indretning og faciliteter. Virksomheder fokuserer på at opretholde et attraktivt arbejdsmiljø for at fastholde og rekruttere medarbejdere, hvilket bliver en udfordring i et marked præget af lav arbejdsløshed. Desuden fylder ESG i form af energioptimering og bæredygtighed mere og mere i virksomhedernes overvejelser. 

Anbefalinger til udlejere

Med ovenstående krav fra lejerne er det Colliers’ anbefaling, at udlejere med kontorarealer i Odense midtby bør overveje, hvordan de kan holde sig attraktive i det nuværende og fremtidige marked. Den ældre kontormasse vil særligt komme under pres, og det kan være nødvendigt at investere i omfattende istandsættelser og optimering eller at tænke i ændret anvendelse til bolig. 

Helt konkret har Odense Kommune en strategi og målsætning om 5000 flere boliger i centrum inden 2030, hvilket skaber potentielle udviklingsmuligheder for ejendomsbesiddere. 

Konkrete råd til istandsættelse af kontorbygninger

For at gøre kontorbygninger mere attraktive og imødekomme lejernes krav, kan du som udlejer overveje nedenstående tiltag: 

  1. Energieffektivisering: Udskift gamle vinduer med energivenlige alternativer, efterisolér bygningen og installer solceller.
  2. Forbedring af indeklimaet: Installer moderne ventilations- og klimaanlæg for at sikre et sundt og produktivt arbejdsmiljø.
  3. Modernisering af faciliteter: Opgrader kontorernes indretning og etabler fleksible mødefaciliteter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu