Klumme: Bygherre, pas på med at sælge skindet før bjørnen er skudt

Det kræver omtanke, når en bygherre sælger en ejendom, inden den er færdigopført. Især hvis retten til at pålægge entreprenør dagbøder også er overdraget, lyder det fra Nexus-advokat.
"Der findes kun tre sikre ting her i tilværelsen: Fødsel, død og forsinkelser i byggerier," lyder det fra Simon Heising. | Foto: PR / Nexus Advokater
"Der findes kun tre sikre ting her i tilværelsen: Fødsel, død og forsinkelser i byggerier," lyder det fra Simon Heising. | Foto: PR / Nexus Advokater
AF SIMON HEISING, PARTNER HOS NEXUS ADVOKATER

For bygherre handler det om at få solgt den nyopførte ejendom så hurtigt som overhovedet muligt. Det er ofte hele ideen med projektet. I gode tider går salget stærkt, og det er på plads, før ejendommen er færdigopført.

Umiddelbart en win-win-situation, men her skal du som bygherre være opmærksom på, at det har afgørende betydning for din råderet over eventuelle sanktioner overfor entreprenøren. 

Løsningsmulighederne kompliceres, når forhandlingsrummet reduceres, og antallet af aktører forøges. 

Hvem har råderet?

Det ses ofte, at bygherre og køber af ejendommen, ved indgåelse af en overdragelsesaftale før ejendommen er færdigopført, også overdrager bygherrens ret til, og råderet over, sanktionerne overfor den udførende entreprenør. 

Det gælder blandt andet retten til dagbod ved forsinkelse af ejendommens færdiggørelse. 

Overdragelsen af retten til dagbod kan på overfladen synes både fornuftig og ikke mindst rimelig. Det er jo i sidste ende som udgangspunkt køberen af ejendommen, som står med konsekvensen af en eventuel forsinkelse. 

Og med udgangspunktet om aftalefrihed og fri ret til kreditorskifte, er der intet i vejen for en sådan overdragelse af retten til dagbod, medmindre særlige forhold gør sig gældende. 

Uenighed om forsinkelse

Der findes kun tre sikre ting her i tilværelsen: Fødsel, død og forsinkelser i byggerier. 

Udfordringerne opstår, hvis I ikke er enige om, hvordan forsinkelse skal håndteres. Bag overfladen kan en sådan rettighedsoverdragelse nemlig vise sig problematisk. 

Problemerne kan opstå, hvis færdiggørelsen af ejendommen standses eller stagnerer på grund af uenighed om økonomien mellem bygherren og entreprenøren. 

I en sådan situation er et af bygherrens stærkeste kort at smide dagbodskravet i puljen, og reducere dette, mod en færdiggørelsesaftale med entreprenøren – men hvis bygherre allerede har overdraget (råde)retten til netop dagbodskravet til køberen af ejendommen, og sidstnævnte ikke ønsker, at dagbodskravet skal indgå i en færdiggørelsesaftale, bliver en sådan løsning blokeret. 

Gode råd er dyre, når løsningsmulighederne begrænses og antallet er interessenter stiger. 

Betydningen heraf bør ikke overses. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også