Klumme: Lysten til at blande os skal kendetegne 2024

Tony Christrup medlem af DI Ejendommes bestyrelse og direktør i AG Gruppen sender ejendomsbranchen en nytårshilsen: ”Der er nok at tage fat på – men vi er heldigvis godt i gang.”
Tony Christup (t.h.) med erhvervsminister Morten Bødskov (t.v.)
Tony Christup (t.h.) med erhvervsminister Morten Bødskov (t.v.)
Af Tony Christrup medlem af DI Ejendommes bestyrelse, Københavns Erhvervsråd, formand for Danmarks bidrag til MIPIM og direktør i AG Gruppen

Året, der er gået, har været præget af udfordringer og forandringer, men det har også været et år, hvor vi som samfund og branche har vist vores styrke og evne til at tilpasse os.

Danmark viser sit engagement i MIPIM

Et højdepunkt var, at det lykkedes at få gennemført et seminar på Christiansborg om Danmarks fremtidige engagement i verdens største ejendomsmesse MIPIM.

Jeg er meget glad for, at jeg kunne bidrage til at både erhvervsminister Morten Bødskov og overborgmester Sophie Hæstorp Andersen kunne byde repræsentanterne for MIPIM velkommen til Danmark.

Det var et regulært gennembrud for vores fremtidige engagement i MIPIM der afholdes næste gang i marts 2024. I forvejen står vi stærkt som nation på messen, men det at vi tydeligt viser, at vores toppolitikere bakker op, er af stor betydning.

Jeg har allerede modtaget en række tilkendegivelser som tyder på, at Danmark og København næste år sætter et endnu tydelige aftryk på messen i Cannes. Det er der god grund til at glæde sig over. Dels på bygge- og ejendomsbranchens vegne men også på vegne af hele vores land som kan se frem til en stærkere position på markedet, hvad deraf følger af investeringer, vækst og arbejdspladser.

København træder som hovedstad tydeligst frem, men vi må ikke glemme at markedsføre hele Danmark som en attraktiv destination at investere i. Danmark er unik, når det kommer til dygtige og veluddannede medarbejdere, god infrastruktur og et samfund som har betydelig sammenhængskraft.

Med den store uro vi ser, ikke så langt fra Danmark, er det værd at påskønne de værdier vi har herhjemme. Dem kan vi roligt være stolte af at markedsføre – også på MIPIM.

To vigtige skridt: Ny planlov og kommuneplanstrategi

To vigtige og centrale politiske sager faldt på plads i året der gik. Den reviderede planlov blev vedtaget, og de københavnske politikere tilsluttede sig i enighed den strategi der skal følges op af en ny kommuneplan for København.

Det sker i slutningen af de nye år, hvor der vil være bred politisk opbakning til byens kurs mange år fremover.

Som branche skal vi anerkende de politiske aftaler og bedst muligt bidrage til at realisere politikernes visioner om sammenhængende bysamfund for alle. Både konkrete erfaringer og forskning viser, at byområder der består af blandede ejerformer, er de mest attraktive og sikre.

Også i årene fremover skal vi derfor bøje os mod hinanden, så der bliver plads til både private udlejningsboliger, almene boliger og ejerboliger. Kun på den måde kan vi sikre, at der er boliger nok til alle i fremtiden.

Listen over udsatte boligområder skal være kortere

I den forbindelse kan vi glæde os over, at hovedstaden ikke længere har boligområder på regeringens liste over udsatte boliger. Det er et flot resultat, da man ikke skal blade mange år tilbage i kalenderen for at finde hele ti københavnske boligområder på listen.

Men andre af de store byer som Aarhus og Odense har fortsat meget udsatte boligområder. Her skal vi lade erfaringerne flyde frit mellem kommunerne, så vi hurtigst muligt får områderne væk fra listen.

Vores branche skal bidrage med debat – og løsninger

Bygge- og ejendomsbranchen skal i det nye år fortsætte med at vise samfundsansvar og aktivt deltage - ikke kun i debatten - men også i løsningen af mange af samfundets udfordringer.

Alene den demografiske udvikling med mange flere ældre i de kommende år sætter et pres på vores branche for at tænke i fleksible boliger og i det hele taget få løsnet op for snærende regler så boligmarkedet altid kan møde borgernes behov.

Der er nok at tage fat på – men vi er heldigvis godt i gang.

Godt nytår.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også