Klumme: Ny "systemisk buffer" for lån til ejendomsselskaber skyder over målet

Erhvervsminister Morten Bødskov bør genoverveje forslag om at øge kapitalkravene til ejendomsudlån. Det er unødvendigt og vil bremse byggeri af nødvendige boliger, mener DI og Finans Danmark.
Foto: PR
Foto: PR
Af Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri, og Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark

Det Systemiske Risikoråd har for nylig foreslået, at der indføres en såkaldt ”systemisk buffer” på erhvervs- og boligudlejningsudlån. Det sker med henvisning til risici på ejendomsmarkedet bl.a. som følge af stigende renter. Men kravet er helt unødvendigt, ligesom vi savner belæg for, at der skulle være væsentlige udækkede risici på dette område. Kravet vil medføre øgede omkostninger og gøre det dyrere at låne.

Der er ingen tvivl om, at udlån til ejendomsselskaber under finanskrisen var behæftet med større risiko og præget af store tab. Men der er siden finanskrisen indført en lang række skærpede krav til banker og realkreditinstitutter, der tager højde for de risici, der i dag måtte være på disse lån. Derfor kan vi ikke genkende præmissen om, at der er udækkede risici på erhvervsejendomsmarkedet, som skal håndteres.

Men på trods de senere års massive polstring af den finansielle sektor foreslår Risikorådet alligevel, at der indføres en systemisk buffer for eksponeringer mod ejendomsselskaber med en sats på 7 pct. Samlet set vil det ifølge Det Systemiske Risikoråd binde yderligere ca. 10 mia. kr. i egenkapital i den finansielle sektor. Men kapital er ikke gratis, og kravet vil derfor betyde en væsentlig meromkostning for sektoren.

En buffer som den foreslåede vil være endnu et kapitalkrav til allerede meget kapitaliserede banker. Det vil medføre øgede omkostninger og gøre lån dyrere. Det risikerer at bremse byggeriet af de mange tusinde boliger, der er behov for. Samtidig bliver det sværere at finansiere den bæredygtige omstilling af udlejningsejendomme.

Det er ingen tjent med, og vi opfordrer derfor erhvervsminister Morten Bødskov til at genoverveje sin opbakning til Risikorådets henstilling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også