EjendomsWatch

Klumme: Grønne bygninger kan give ekstra værdisikkerhed i usikre tider

Investeringer i ejendomme, der er bæredygtighedscertificerede, rummer en ekstra værdibeskyttelse i takt med mere økonomisk usikre tider, konkluderer CBRE’s analysechef i denne klumme og peger især mod logistik.

Foto: PR / CBRE

Det miljø, som investorer i erhvervsejendomme opererer i, er under hastig forandring. Mens vi nærmer os udgangen af 2022, trækker inflationen avisoverskrifter og er på investorernes dagsordener. Kapitalmarkederne, der er meget følsomme over for den generelle økonomi, er normalt de første til at afspejle disse markedsforhold.

Den lejeindtægt, som erhvervsejendomme genererer, er typisk knyttet til et prisindeks, og det er en af de afgørende grunde til, at de er godt beskyttet mod inflation. I tilfælde, hvor høj inflation er et resultat af økonomisk vækst i en sen konjunkturcyklus, skal der tages højde for andre risici. I øjeblikket er inflationen mere drevet af omkostninger end efterspørgsel, og det resulterer i en prognose med en lavere økonomisk vækst. Derudover indsnævres spændet mellem fast ejendom og risikofri rente i tråd med de stigende renter. Da det nye rentemiljø og en nedjustering af forventningerne til væksten i huslejeniveauet skal indregnes, kan det udmønte sig i et stigende pres på afkastet for fast ejendom.

Det er derfor vigtigt at forstå, om investering i logistikaktiver med bæredygtige bygningselementer kan være en yderligere værdisikring – ud over de positive udsigter for vækst i huslejeniveauet – i usikre tider.

Indtil videre har bæredygtighedscertificeringer fået stor opmærksomhed i empirisk forskning om bæredygtige ejendomsinvesteringer, herunder CBRE’s egen publikation ”Is sustainability certification in Real Estate worth it?”, som fokuserede på, hvordan bæredygtighedscertificeringer af kontorer påvirker værdien, samt hvilken rolle de spiller i forhold til at ruste den europæiske kontorsektor til fremtiden. Der er imidlertid kun foretaget ganske få undersøgelser af andre ejendomstyper, især inden for detailhandel og logistik.

I vores nye undersøgelse (”Capturing the Value of Sustainability in European Logistics”) ser vi på forholdet mellem Breeam-bæredygtighedscertificering og afkast og lejeniveauet på 11 europæiske markeder. Analysen viser, at logistikfaciliteter med bæredygtighedscertifikater med al sandsynlighed vil være en økonomisk fordel for ejendomsinvestorer.

De vigtigste punkter i vores rapport er:

  • Den gennemsnitlige investeringsvolumen i Breeam-certificerede bygninger har i de seneste fem år udgjort 8,1 pct. ud af den totale I&L-investeringsvolumen.
  • 5-årsmedianen ’valuation premium’ ligger på 25 basispoint sammenlignet med markedets Prime Net Yield for europæisk logistik (inkl. UK).
  • 5-årsmedianen ’valuation premium’ ligger på 30 basispoint sammenlignet med markedets Prime Net Yield for logistik i Storbritannien med en excellent-klassificering ifølge Breeam.
  • Tillæg i lejen er ikke nødvendigvis gældende, men synlig i lavere tomgang, højere likviditet og lettere (gen)udlejning.

Da økonomiske overvejelser i høj grad bruges til at underbygge investorernes beslutningstagning, vil bæredygtighedselementer i stigende grad kunne beskytte aktiver fremover. Empiriske beviser for de økonomiske fordele ved ESG tages i betragtning i investeringsbeslutninger, og det tilskynder investorer til at gå efter bæredygtige bygningselementer. For investorer i erhvervsejendomme vil udviklingen af en fremadrettet strategi, der bygger på bæredygtige investeringsprincipper, gøre det muligt at være på forkant med udviklingen og indbygge værdibeskyttelse, hvor det er muligt.

Klumme: Ejendomsejere skal sikre sig ordentlige ESG-data

Klumme: Venturekapital pumper logistikfirmaers værdi i vejret

Klumme: Ejendomsinvestorer bør få øjnene mere op for klimarisikoen

Klumme: Mere grønt byggeri – bliver massivt træ den nye trend?

Mere fra EjendomsWatch

Ny metrodirektør vil skabe rammerne for det gode liv i København

Carsten Riis motiveres af, at hans arbejde har betydning for mange mennesker nu og i fremtiden. ”Vi har faktisk været med til at løse en samfundsmæssig udfordring, men på en måde så København bliver en bedre by,” siger den nye metrodirektør i et interview med MobilityWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier