Klumme: Investorerne opfører sig rationelt

Coronakrisen betyder forandringer og nye muligheder for lavindkomstområder i Europa, forudser analysechef hos kapitalforvalteren Nuveen i denne klumme. Han peger desuden på, at hvor aftaler direkte blev aflyst under finanskrisen, bliver de under coronakrisen kun udskudt.
Stefan Wundrak, ejendomsanalysechef for Europa hos kapitalforvalteren Nuveen. | Foto: PR / Nuveen
Stefan Wundrak, ejendomsanalysechef for Europa hos kapitalforvalteren Nuveen. | Foto: PR / Nuveen
Af Stefan Wundrak, ejendomsanalysechef for Europa i Nuveen

Af alle europæiske byer er det Milano og Madrid, der er hårdest ramt. Mens andre storbyer står over for nogle af de samme risici, har de fleste været lukket ned i mindst en uge, så vi har forhåbninger om, at de ikke vil blive ramt lige så hårdt.

De primære mål for regeringerne er at forsøge at holde virksomhederne i gang, understøtte husstandene og genstarte økonomien, når nedlukningen først er ovre. Det ser vi udtrykt i de hjælpepakker, der er blevet stillet til rådighed af selv de mest sparsommelige regeringer.

I ejendomsbranchen ser det ud til, at investorerne handler rationelt. For eksempel udsætter nogle deres aftaler frem for at aflyse dem, og de venter måske på information, der kan få dem til at vende tilbage til dem og muligvis genforhandle. Det er anderledes end under den store finanskrise, dengang alting blev aflyst. Vi ser også, at fondstegningerne fortsætter, idet investorer placerer deres penge, mens de venter på, at tågen løfter sig.

Krisen bliver sandsynligvis startskuddet til forandringer. For eksempel har nethandel accelereret inden for områder, der ikke tidligere var så populære online, såsom dagligvarer og medicin. Vi mener, at nogle af de forretninger vil forblive på nettet i fremtiden. Inden for detailhandlen kommer den fysiske konsolidering, som allerede var undervejs, sandsynligvis til at ske hurtigere, og vi forventer, at konsolideringen vil ske omkring de bedste aktiver og lokationer.

Re-shoring (flytning af produktion tilbage til hjemlandet, red.) er også et sandsynligt udfald. Producenter og leverandører er ved at blive klar over, at de ikke kan nøjes med én leverandør i én region. De er på udkig efter nye kilder og, i Europa, efter at forkorte leverandørkæderne. Det vil kunne skabe muligheder i lavomkostningsområder som Østeuropa, Portugal, Tyrkiet og muligvis Nordafrika.

For kontorerne er en af de største omvæltninger skiftet til at arbejde hjemmefra. Selvom det ikke ligefrem betyder, at kontorbygninger er gået af måde, er det sandsynligt, at virksomheder vil have brug for mindre plads, men kræve højere kvalitet, smartere indretning, flere samarbejdsområder og mere kommunikationsteknologi.

På investeringssiden vil nogle af de temaer, der har ligget fast de seneste år, sandsynligvis accelerere, såsom diversificering, fokus på forretningens robusthed samt ansvarlig investering i overensstemmelse med ESG (environmental, social and governance, red.). Samfundet vil presse virksomhederne til at spille en mere positiv rolle i økonomien og til at arbejde for alle interessenter.

(Oversættelse: Jonas Sahl Jørgensen)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også