EjendomsWatch

Klumme: Ejendomsbranchens hjælp i coronakrisen

Gå i dialog med dine lejere for at afbøde krisen, lyder opfordringen fra Rasmus Juul-Nyholm, adm. direktør i Cobblestone, i denne klumme.

Rasmus Juul-Nyholm, adm. direktør hos ejendomsforvalteren Cobblestone. Foto: PR

Coronakrisen kradser.

Ikke blot i halsen på dem, den rammer, men også blandt tusindvis af erhvervsdrivende og små selvstændige. Restauranter, shoppingcentre og småbutikker med et "Vi er lukket"-skilt i døren oplever massiv nedgang i omsætningen.

De økonomiske hjælpepakker er en kærkommen håndsrækning og inspiration for ejendomsbranchen. Regeringens udskydelse af skatter og moms vil forbedre virksomheders likviditet med omkring 165 mia. kr. På tilsvarende måde giver ejendomsbranchen, i kraft af sin størrelse, en omfattende mulighed for at hjælpe den danske økonomi igennem coronastormen.

Overordnet har branchen to kraftfulde greb i værktøjskassen: Det første vedrører huslejen. Er en lejer truet af tomgang og/eller manglende indtægt, bør lejer og udlejer se på muligheden for en midlertidig lejerabat eller lejehenstand. Det, der på kort sigt kan blive et tab eller en udskydelse af lejeindtægt, kan på langt sigt blive genvundet ved at fastholde lejeren.

Meget likviditet søger fortsat placering i fast ejendom, og individuelle redningspakker fra udlejer til lejer kan, under de rette omstændigheder, udgøre en god alternativ investering.

Det andet går på, at branchen forsat efterspørger alle varer og ydelser til ejendommen. Udskydelser og reduktioner på særligt bygge- og renoveringsopgaver er gift for økonomien. Følg drifts- og vedligeholdelsesplanen så vidt det er muligt og fremskynd gerne planlagte renoveringsopgaver. Overvej nye projekter og produktudvikling, eventuelt i samarbejde med lejerne. Renten er fortsat meget lav, og der er ny og tiltrængt kapacitet i byggeriet, så lad os holde momentum.

Vi står ikke kun sammen ved at holde afstand. Vi står også sammen ved at tænke kreativt i krisetider. Herunder at ejendomsbranchen bevarer en tæt dialog mellem lejer og udlejer og efterspørger som for blot én måned siden.

(Denne klumme er oprindeligt bragt i Børsen 26. marts.)

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier