Klumme: Paragraf 5, stk. 2 er en dårlig forretning for private

Det er dygtigt spin, når Ejendomdanmark påstår, at danskerne ikke vil betale prisen for et boligindgreb, mener Lejernes Landsorganisation i denne klumme. Den er en reaktion på en klumme fra Ejendomdanmark i sidste uge.
Del af en valgplakat fra Lejernes Landsorganisation. | Foto: PR / LLO
Del af en valgplakat fra Lejernes Landsorganisation. | Foto: PR / LLO
Af Helene Toxværd og Anders Serup Svendsen, hhv. landsformand og chefjurist i LLO i Danmark

Ejendomdanmark påstår i en klumme i EjendomsWatch 22. januar at ”danskerne ikke vil betale andres husleje”.

Der er tale om at udlejerforeningen igen forsøger at skubbe sine mest sympatiske medlemmer forrest (pensionsselskaberne) og andre medlemmer som Kereby forblive unævnt.

Fakta er dog, at danske pensionskasser alene ejer 10-15 pct. af de ejendomme, der kan laves 5,2-udlejning i. Dette ifølge deres egne tal. Resten er pengestærke kapitalinteresser og rige privatpersoner.

Dette er i første omgang dygtigt spin, men når man gennemskuer argumentet, efterlader det en bitter smag i munden.

Her er to ting Ejendomdanmark ”glemte” at fortælle:

1. Hvad er det reelle tab pr. pensionstager?

Den enkelte pensionstager vil efter udlejernes egne tal sammenholdt med pensionsformuen (ca. 3800 mia. kr.) miste imellem 1,6-2,6 promille af pensionsformuen, svarende til ca. 1600-2600 kr. pr. pensionstager. Hvis man helt afskaffede paragraf 5, stk. 2.

Regeringens udspil vil være endnu mildere, nemlig en engangsbetaling på cirka 650-1150 kr.

2. Hvad koster 5,2 ekstra?

Regeringens ekspertudvalg beregnede, hvad den samme bolig (med samme køkken og bad etc.) ville koste efter lovens almindelige regler og hvad det vil koste med 5,2.

I dag er gennemsnitslejen for 5,2-lejligheder ca. 8800 kr. for en 75 kvm lejlighed. Den samme lejlighed ville koste ca. 6800 kr. om måneden, hvis man brugte lovens almindelige regler.

Forskellen er således 2000 kr. om måneden eller 24.000 kr. om året for den samme ydelse.

Regnestykket går ikke op

Når disse forudsætninger er på plads, er det nemmere at gennemskue hvad Ejendomdanmark vil overbevise dig om, nemlig at betale 24.000 kr. om året for at undgå en engangsbetaling på op til 2600 kroner.

Det kan naturligvis være, at du ikke selv bor til leje, og kan være ligeglad, men det kan jo være, at du på et tidspunkt enten selv skifter bolig, eller at du ikke ønsker at dine børn skal betale 2000 kr. ekstra om måneden i husleje, når de flytter hjemmefra og ikke har råd til en ejer- eller andelsbolig.

Klumme: Danskerne vil ikke betale andres husleje 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også