Efter millionregning til ejendomsejere: Nye bestyrelsesmedlemmer skal feje op

Silkeborg Forsynings seks politiske bestyrelsesmedlemmer er på generalforsamling blevet skiftet ud med fire medlemmer fra erhvervslivet. Ledelsen skal i dialog med tilsyn om milliontab. 
Silkeborg Forsynings bestyrelse har fået nye medlemmer, der kommer fra erhvervslivet. | Foto: Pr / Silkeborg Forsyning
Silkeborg Forsynings bestyrelse har fået nye medlemmer, der kommer fra erhvervslivet. | Foto: Pr / Silkeborg Forsyning

Silkeborg Forsynings bestyrelse bliver nu tilført ikke bare nyt blod, men også blod med andre kompetencer end de tidligere ejerudnævnte bestyrelsesmedlemmer, der var politikere og medlemmer af kommunalbestyrelsen i Silkeborg.

Forud for generalforsamlingen i Silkeborg Forsyning, der er ejet af Silkeborg Kommune, havde borgmester Helle Gade (S) med opbakning fra de andre partier i byrådet fundet frem til fire kandidater, der nu skal overtage opgaven med at rydde yderligere op efter sagen om spekulation i elpriser, som kostede forsyningen et tab på 70 mio. kr.

De nye medlemmer er Jannik Haahr Antonsen (formand), advokat og partner hos Codex Advokat i Horsens og medlem af bestyrelsen for Horsens Fjernvarme A/S, Per Hovgaard, direktør og selvstændig finansiel rådgiver inden for energi- og forsyningssektoren, Lotta Sandsgaard, tidligere teknik- og miljøchef i Silkeborg Kommune og nuværende adm. direktør i Aarhus Airport samt Steen Kahr Rasmussen, tidligere filialdirektør hos Spar Nord i Silkeborg og nuværende privatkundechef i Spar Nord Horsens. 

”I forbindelse med udpegning til bestyrelsen for Silkeborg Forsyning har det været væsentlig at få følgende kompetencer repræsenteret: Juridisk og økonomiske kompetencer, rådgivningskompetencer og faglige kompetencer indenfor én eller flere af forsyningsvirksomhederne,” hedder det på Silkeborg Kommunes hjemmeside

Silkeborg byråd afsatte i maj de seks ejervalgte medlemmer af bestyrelsen. På kommunens hjemmeside lød begrundelsen, at der var mest hensigtsmæssigt, ”mens de to sager håndteres og undersøges af myndighederne.” 

Skal redde kastanjerne ud af ilden

De to sager er henholdsvis ”varmesagen” og ”kartelsagen”. CleantechWatch’ søstermedie EnergiWatch har løbende beskrevet, hvordan Silkeborg Forsyning i 2021 endte med at tabe 70 mio. kr. på fejlslagen spekulation i elpriser. 

Tabet relaterer til selskabet Dansk Kraftvarme Kapacitet, der gik konkurs 1. december 2021. Selskabet bistod en række kraftvarmeværker, herunder Silkeborg Forsyning, der driver Danmarks største decentrale kraftvarmeværk gennem datterselskabet Silkeborg Varme, i at udbyde en slags forsikring til elselskaber. Den forsikring betød i praksis, at de medvirkende værker hæftede, hvis spotprisen på el steg til over 400 kr. pr. MWh. Da energipriserne eksploderede i løbet af 2021, led værkerne store tab.

I første omgang lød meldingen, at regningen ville blive sendt videre til fjernvarmekunderne, senere at fremtidige indtægter fra salg af el skal dække tabet. Og den model vil man meget gerne have clearet med Forsyningstilsynet. 

Derfor blev ledelsen på generalforsamlingen pålagt at komme i dialog med Forsyningstilsynet. 

”Byrådet ønsker at sikre, at den model, Silkeborg Forsyning har valgt til at finansiere tabet på 70 mio. kr. i varmesagen, er robust og holdbar. Derfor har Silkeborg Kommune som ejer på generalforsamlingen besluttet at pålægge ledelsen i Silkeborg Forsyning at gå i dialog med Forsyningstilsynet og om muligt at få en udtalelse fra tilsynet om den model, forsyningen har valgt for at finansiere tabet,” som det hedder på hjemmesiden.

Derudover blev ledelsen pålagt at undersøge, om en del af tabet i Silkeborg Varme A/S kan dækkes af Silkeborg Forsynings ledelsesansvarsforsikring, ligesom der skal iværksættes en undersøgelse af et evt. ledelsesansvar.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også