EjendomsWatch

Regeringen vil hente en halv mia. kr. ekstra årligt hos ejendomsejere: "En ommer"

Som led i regeringens udspil til at få flere i arbejde skal ejere af ejendomme, herunder alt fra supermarkeder og den lille tømrermester, levere finansiering på en halv mia. kr. årligt gennem forringede regler for afskrivninger. Det vil betyde en højere skattebetaling og er et destruktivt forslag, mener Ejendomdanmark.

Foto: Thomas Borberg

Hvornår er en ejendom afskrevet i værdi? Efter 25 år? Eller 33 år?

Ifølge regeringen er det først efter 33 år, og derfor vil den ændre afskrivningsreglerne, så kun 3 pct. af købesummen kan afskrives årligt mod i dag 4 pct. Et lavere afskrivningsbeløb vil øge virksomhedernes skattepligtige indkomst, og det vil indbringe et skatteprovenu på hele 500 mio. kr. årligt, når stigningen er fuldt indfaset i 2030, mener regeringen.

Forslaget indgår i udspillet Danmark kan mere 1, der blev fremlagt tirsdag, og det møder allerede nu kraftig kritik fra ejendomsbranchens talerør, Ejendomdanmark.

”Det er fantasiforladt og destruktivt for erhvervslivet blot at øge skatterne endnu mere. Det vil presse butikkerne, som har det hårdt nok i forvejen og det vil stille de danske produktionsvirksomheder dårligere i den benhårde konkurrence med udlandet. Det er en ommer,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark.

Hvor værdien af eksempelvis kontorejendomme forringes langsomt over årene, er billedet anderledes med industri-, logistik- og hotelejendomme, hvor dagligt slid og brug gør forringelsen større.

Ifølge regeringen er de nuværende regler "for gunstige i forhold til den faktiske værdiforringelse," men det er Jannick Nytoft lodret uenig i.

"Alle, som har kendskab til erhvervslivet ved, at der er et stort slid på produktions-, butiks- og logistikejendomme. At tale om, at de holder i 33 år er urealistisk. Den realistiske levetid er snarere kortere end 25 år. Så skal det være logikken, burde regeringen øge afskrivningsmulighederne," siger Jannick Nytoft.

Hele udspillet og dets elementer kan ses her.

Direktør om nyt regeringsudspil: "Det er kejserens nye klæder" 

Mere fra EjendomsWatch

Birch-koncernen halverer resultatet trods rekordomsætning: "Vi har investeret"

Silkeborg-udvikleren René Birchs koncern leverer vækst på omsætning, egenkapital og medarbejderstab, men resultatet halter efter. Ledelsen er dog tilfreds – selvom man havde forventet et årsresultat, der var dobbelt så stort. "Vi har vækstet til et niveau, som vi vil ligge stabilt på i årene, der kommer," siger partner til EjendomsWatch. (Opdateret)

Briefing uge 42: Regnskabsgymnastik for begyndere

Nogle gange er regnskaber så ugennemskuelige, at selv sensationshungrende journalister må klø sig i skægget. Og nogle gange er en personkredsen i ejendomshandel så speget, at långiverne siger fra. Selvom mange er på efterårsferie, så var der godt gang i kedlerne på EjendomsWatch. Læs gennemgangen af ugen, der gik.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier