Det offentlige har gode erfaringer med varmemodel

Bygningsstyrelsen, der er en del af Transport- og Bygningsministeriet, introducerede for knap fem år siden "varmemærket", der skal hjælpe de statslige lejere med at reducere energispild, og erfaringerne er gode, lyder det i en pressemeddelelse fra Bygningsstyrelsen.
Varmemærket, der baserer sig på et enkelt farvesystem, hvor ejendommene er kategoriseret i farver på baggrund af forbrug, kan ifølge Bygningstyrelsen give lejerne et indblik i, om deres forbrug ligger i den høje eller lave ende. Dermed skaber mærket opmærksomhed om det skjulte varmeforbrug.
"Det er vores erfaring, at det sværeste ikke er at udføre energioptimeringstiltag, men at få dokumenteret og fastholdt energibesparelsen efter arbejdets afslutning. Varmemærket kan samme med intelligent energistyring og energidata hjælpe til at fastholde fokus," siger Bjarne Dalgaard, teknisk konsulent i Bygningsstyrelsen, i meddelelsen.
Udover at vejlede lejerne i deres energiforbrug bruges varmemærket også aktivt af Bygningstyrelsen til årligt at følge op på udviklingen i forbruget og til benchmarking med andre kontorbygninger.
Flere bruger samme model
Udover styrelsen er andre bygningsejere også begyndt at anvende samme model for benchmarkingen af deres ejendomme. Købehavns Kommune har ifølge meddelelsen blandt andet indgået en aftale med Bygningsstyrelsen om at dele viden om energibesparelse i forbindelse med et af kommunens projekter om at spare 20 pct. på energiforbruget i bygninger inden 2025.
Bygningstyrelsen opfordrer også andre bygningslejere til at anvende samme model og offentliggøre deres varmeforbrug for deres kontorejendomme til vidensudveksling, lyder det i pressemeddelelsen.
Mere brugervenlig energidata
Bygningstyrelsen har i år implementeret et nyt energidatamodul, der ifølge styrelsen giver lejerne "bedre og mere valide data". De fleste statslige institutioner i statsejendomme i hele landet kan ifølge styrelsen allerede dagen efter, et forbrug har fundet sted, følge deres el-, vand- og varmeforbrug time for time.
Den enkelte institution kan både se data for sit samlede forbrug på tværs af lejemål, bygninger og enkeltinstitutioner, ligesom de kan se data om det detaljerede forbrug i den enkelte bygning, hedder det i meddelelsen.
Bygningsstyrelsen undervejs med byggeprojekter for 3 mia. kr.