Flere og flere kontorer bliver boliger

Konverteringsraten af kontorer til boliger er stigende, fortæller Ejendomsforeningen Danmark. Det skyldes, at flere mennesker søger ind mod byernes centrum, hvor det er svært at bygge nyt.
Foto: Jesper Blæsild
Foto: Jesper Blæsild

Kontorer bliver i stigende grad konverteret til boliger, fortæller Ejendomsforeningen Danmark. Det sker for at komme efterspørgslen på centralt beliggende boliger til livs.

Ifølge Ejendomsforeningen Danmark skyldes det, at urbaniseringen i Danmark har taget til. Ifølge Ejendomsforeningen Danmark forventes det, at befolkningen i Københavns Kommune vil vokse med 90.000 indbyggere frem mod 2025.

I samme periode forventes folketallet i Aarhus Kommune at stige med godt 40.000 personer til ca. 366.000 personer i år 2024. Det svarer til en stigning på 11,9 pct.

Og det skaber en efterspørgsel på boliger i centrum, hvilket ifølge Ejendomsforeningen Danmark kan hentes på konverteringer.

"De sidste nye tal fra Ejendomsforeningen Danmarks markedsstatistik for tomgang viser, at den økonomiske tomgang for kontor ligger på 12,7 pct. på landsplan, mens tomgangen for bolig er helt nede på 3 pct. Ejendomsejere med ledige kontorkvadratmeter i storbyerne kan med fordel overveje at konvertere til bolig for at imødekomme den stigende efterspørgsel efter bolig. Muligheden for at bygge nyt centralt er ikke stor, men det er muligt at bygge om," siger Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark, i en pressemeddelelse.

Statens flytteplaner åbner markedet for konverteringsejendomme 

Fra ambassade til bolig

Den norske ambassade, der havde til huse i Amaliegade 39 nær Amalienborg, er blevet konverteret fra kontorlokaler til 15 lejelejligheder.

"Ejendommen er i en høj kvalitet, og grundindretningen gør den velegnet til indretning af boliger, da de enkelte etageplaner ikke er særlig store. Derudover er beliggenheden i Amaliegade meget attraktiv. Det gør, at vi har valgt at konvertere bolig," siger Boris Nørgaard Kjeldsen, adm. direktør i Dades, i pressemeddelelsen. De 15 lejligheder står klar til indflytning i oktober og er mellem 75 og 142 kvm. Det er Københavns Kommune, som har stået for byggesagsbehandlingen og den endelige godkendelse af projektet.

"Det var en fin sagsbehandling, som var fremkommelig og pragmatisk, og vi fik tilpasset projektet, så det kunne godkendes af kommunen," udtaler Boris Nørgaard Kjeldsen i pressemeddelelsen.

Ejendomsinvesteringsselskabet Dades konverterer løbende fra erhverv til bolig i København, og det sker ud fra betragtningen om, at udlejningssikkerheden er større end leje til erhverv.

"Attraktive boliger er i høj kurs i København i øjeblikket. Men der vil altid være tale om en konkret vurdering. Selvom det rent teknisk kan lade sig gøre at konvertere, så er det ikke sikkert, at det økonomisk kan svare sig," udtaler Boris Nørgaard Kjeldsen.

Høje boligpriser gør konverteringer rentable

Gamle bryggeriejendomme får nyt liv

Skou Gruppen konverterer Pensams prestigeprojekt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Visualisering af første fase af Coop Byen. | Foto: PR-visualisering / Arkitema

Coop sælger fra for milliardbeløb