International kåring af Aarhus-byggeri er sket med dansk-domineret jury

Bibilioteket Dokken i Aarhus har netop vundet en pris som verdens bedste. Men prisen er også dansk stiftet.
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
AF RADIO24SYV

Dokken i Aarhus har vundet prisen som verdens bedste nye bibliotek. Men størstedelen af jurymedlemmerne er danske, og det møder kritik.

Det aarhusianske bibliotek Dokken blev i sidste uge hyldet som verdens bedste bibliotek, men kåringen møder nu kritik.

Prisen er nemlig dansk og stiftet af Slots- og Kulturstyrelsen, som samarbejder med danske biblioteker, fortæller Radio24syv. Derudover er seks ud af otte jurymedlemmer danske, ligesom prisens eneste sponsor, Systematic, er dansk og leverer it-løsninger til netop Dokken.

Det har fået journalist og debattør David Trads til at skrive en klumme i Jyllands-Posten. Han mener, at prisen er ’fup’.

"Kåringen af Dokken som klodens bedste bibliotek, er fup og, ærligt talt, tæt på at være udtryk for ren korruption, idet den ’internationale pris’ i den grad er købt og betalt af danske penge, hvoraf de fleste endda er statslige og kommunale skattekroner," skriver David Trads.

Morten Lautrup-Larsen er formand for juryen, der har kåret Dokken som verdens bedste bibliotek. Han er derudover vicedirektør i Slots- og Kulturstyrelsen. Han er uenig i David Trads’ kritik.

"Der er blevet arbejdet dybt seriøst med at vurdere de forslag, der har været. Det er sket på en saglig og ordentlig måde fra alle jurymedlemmers side. Og her har der været entydig opbakning til valget af Dokken,” siger han til Radio24syv.

Morten Lautrup-Larsen understreger, at jurymedlemmerne ikke bliver valgt på nationalitet, men på faglig kapacitet.

"Der er på ingen måde tage om inhabilitet. Ingen har haft personlig vinding ved at uddele den her pris," siger han til Radio24syv.

Slots- og Kulturstyrelsen skriver på sin hjemmeside, at styrelsen underbygger bibliotekernes opgave med at fremme oplysning, uddannelse, kulturel aktivitet og forskning.

Morten Lautrup-Larsen afviser, at han som vicedirektør i styrelsen har nogen personlig vinding ved at Dokken vinder prisen som verdens bedste bibliotek.

"Der er ingen personlige interesser. Når vi går ind i arbejdet med sådan en pris, er det vigtigt for os, at der er en troværdighed i den måde, vi udvælger bibliotekerne på. Og det vil da være fuldstændig hul i hovedet, hvis vi gik ud og valgte et bibliotek, som der ikke var et sagligt grundlag for at vælge," siger han til Radio24syv.

Hvad hvis nu den danske sangerinde Mø vandt en international pris som verdens bedste nye musiknavn – bestemt af en jury bestående af Steffen Brandt, Bertel Haarder, Alex Ahrendtsen, Johnny Madsen, Sivas, Topgunn og så to udenlandske sangere. Mener du også, at det ville være en helt fair prisuddeling?

"Jeg vil ikke gå ind i tænkte eksempler. Jeg har haft ansvaret for det her, og jeg kan sige fuldstændig klart, at det er foregået på en seriøs måde. Der er overhovedet ingen tvivl om, at vi har valgt det bibliotek, som bedst lever op til kriterierne for at vinde," siger Morten Lautrup-Larsen til Radio24syv.

Dokken har udover prisen vundet 5.000 dollars. Pengene kommer fra it-firmaet Systematic, som Dokken i forvejen betaler for it-løsninger på deres bibliotek.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Radio24syv.)

Schmidt Hammer Lassen-tegnet byggeri kåret til verdens bedste

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også