Minister dybt bekymret over skærpede krav til realkreditselskaber

Erhvervs- og vækstministeren advarer i skarpe vendinger Basel-komitéen mod de indvirkninger, ny lovgivning kan få for de danske realkreditselskaber.
Foto: Lars Krabbe/Polfoto/Arkiv
Foto: Lars Krabbe/Polfoto/Arkiv
AF JAKOB SKOUBOE, FINANSWATCH

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) advarer i skarpe vendinger Basel-komitéen om at gribe ind over for realkreditselskaberne med store polstringskrav. Ministeren skriver i et høringssvar, at der ikke er taget hensyn til den danske realkreditmodel i kravene.

"Vi er alvorligt bekymret for de dele af forslaget, der rammer forskellige kreditinstitutters forretningsmodeller. Vi er særligt bekymrede for, at forslaget uforvarende vil påvirke dele af markedet, der har demonstreret beviselig lav risiko," skriver ministeren til Basel-komitéen, fremgår det af en pressemeddelelse.

Han skriver, at tabene i den danske realkreditsektor er markant lavere end i andre dele af den finansielle sektor, og at der derfor ikke er brug for samme krav.

"Jeg er i særdeleshed bekymret for den negative effekt dette vil have på de danske realkreditinstitutter, der på grund af deres lavrisiko forretningsmodel i gennemsnit har haft nedskrivninger på 0,2 procent over de seneste 30 år, mens det tilsvarende gennemsnit for banksektoren generelt har været på 1,0 pct.," skriver ministeren.

Han skriver videre i en meddelelse, at hvis Basel-komitéen skærper kapitalkravene til banker og realkreditinstitutter, kan det potentielt få stor betydning for de danske boligejere.

"Det er en væsentlig dansk prioritet, at de nye Baselkrav ikke må gøre lån unødigt dyrere for boligejere i fremtiden. Danmark har i denne forbindelse gode argumenter på hånden," mener erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

I meddelelsen argumenterer Troels Lund for, at den særlige dansle model har vist sig kriseresistent. Det er et tydeligt tegn på, at den danske realkredit-model er særlig robust, hvilket bl.a. skyldes, at de - udover at være underlagt den samme regulering som banker - er underlagt en særligt national lovgivning, skriver ministeren.

"Det er derfor ikke nødvendigt, at der stilles så skrappe krav til realkreditten, som Basel-komitéen har foreslået i sit seneste udspil."

Opgørelsen af nedskrivningsprocenten 0,2 er for årene 1982-2011, og den indeholder således også den seneste finanskrise, hedder det.

Det er med til at understrege, at den danske realkreditmodel er særligt stærk uanset udsving på markedet, hvilket ministeren understregede da han mødtes med Basel-komitéens formand Stefan Ingves.

"Det er endnu for tidligt at sige, hvad Basel-komitéens forslag reelt kommer til at betyde for banker, realkreditinstitutter og i sidste ende for boligejere og virksomheder. Der er en lang proces foran os, hvor der ikke skal herske nogen tvivl om, at regeringen kommer til at fortsætte kampen for den danske realkredit over for Basel-komitéen og EU-systemet om, så vi kan fastholde den danske realkreditmodel," siger Troels Lund Poulsen i meddelsen.

Tidligere svensk tilsynschef: Nye Basel-regler kan blive en katastrofe for Europa

Ejendomsbranchen kan ikke leve med udspil til nye Basel-regler

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også