Brancheforening revser planlovsforlig: For firkantet

Ejendomsforeningen Danmark er utilfreds med, at regeringen bevarer regel, hvor kommuner kan pålægge private grundejere at øremærke en fjerdedel af en byggeret til almene boliger.
Foto: Sara Galbiati
Foto: Sara Galbiati

Hos Ejendomsforeningen Danmark er man skuffede over torsdagens forlig om planloven, det viderefører en regel, der giver kommunerne ret til at beslutte, at en privat grundejer skal sælge op til 25 procent af sin byggeret til alment byggeri.

Formand for Ejendomsforeningen Danmark, John R. Frederiksen, stiller sig uforstående over for politikernes vægelsind i denne sag, hvor Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti sammen med Liberal Alliance stemte imod forslaget, da det blev vedtaget af den tidligere SR-regering.

John R. Frederiksen fortæller til EjendomsWatch, at man både før og efter seneste folketingsvalg har haft løbende møder med politikerne i blå blok, der var enige i, at der skulle fokuseres på frivillige forhandlinger om andelen af almene boliger i et byggeri. Alligevel er det endt med et bredt forlig, som han kalder "for firkantet".

"Alle partierne gav klart udtryk for, at man ville rulle loven tilbage, hvis man fik et flertal efter valget. Derfor er det meget overraskende og skuffende, at Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti nu er vendt på en tallerken," siger John R. Frederiksen i en pressemeddelelse.

Dermed ligger han sig i et andet spor, end Byggesocietetets landsformand, Tony Christrup, der anerkender kommunernes ret til at påvirke private byggeprojekter.

Byggesocietetet bakker op om lovkrav om almene boliger

John R. Frederiksen gør det klart, at Ejendomsforeningen Danmark støtter målet om en blandet beboersammensætning i byerne og ser også gerne, at der i byområderne bygges mere alment byggeri. Det er alene det forhold, at kommunerne kan tvinge private grundejere til at sælge en del af deres grund til et alment boligselskab til en kunstig lav pris, som foreningen vender sig imod.

Den generelle holdning i den danske befolkning flugter dog med forligskredsen. Det viste en meningsmålling fra Wilke foretaget for EjendomsWatch tidligere på året.

Også i den almene sektor er der selvsagt glæde:

"Det, at forhandlingerne er mundet ud i en bred aftale, som rækker hen over midten af dansk politik, giver den fornødne arbejdsro, som er nødvendig, når man planlægger byggeri i større skala. Og det gælder, uanset om man er privat eller almen bygherre," siger Palle Adamsen, formand for BL - Danmarks Almene Boliger.

Udskældt krav om billige boliger bakkes op af to ud af tre danskere

Pludseligt krav om almene boliger koster entreprenørkoncern dyrt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også