EjendomsWatch

KAB vil gøre den almene boligsektor mindre ineffektiv

Nyt analyseværktøj skal anspore boligforeninger til at effektivisere, så huslejerne kan holdes i ro.

KAB-formand Kjeld Poulsen (tv.) og adm. direktør Jens Elmelund. | Foto: PR

En af landets største administratorer af almene boliger, KAB, tager nu konkret handling på et problem, der er blevet dokumenteret i flere analyser: Ineffektiviteten i den almene boligsektor.

Med en såkaldt 360 graders-analyse af de enkelte boligselskabers effektivitet, er det blevet enklere at sammenligne på tværs.

"En 360 graders-analyse kommer hele vejen rundt om afdelingens økonomi. Driftsudgifterne sammenholdes med lignende afdelinger, og afvigelser bliver tydelige. Vi kigger bag om tallene og ser udfordringer og muligheder. Analysen giver bestyrelserne en indsigt og en detaljeringsgrad, som vi ikke tidligere har benyttet. Det sætter bestyrelserne i stand til at afstikke rammerne for, hvordan boligorganisationen skal udvikle sig på dette område," skriver KAB i sit nyhedsbrev onsdag.

Effektivisering ved at tænke anderledes

"Ikke alle effektiviseringer koster. Nogle gange handler det om at organisere sig anderledes. Det gælder fx de gevinster, der er at hente ved specialisering. I Glostrup Ejendomsselskab klarer en servicemedarbejder med håndværksmæssig snilde let og smidigt de mindre reparationer i boligerne," skriver KAB, der foreløbig har analyseret 86 boligafdelinger.

Ifølge adm. direktør Jens Elmelund og kundedirektør Margrete Pump er effektivisering helt nødvendig:

"Effektivisering er nødvendig for, at vi kan passe på huslejen. De seneste år er huslejen steget mere end prisudviklingen. Dels pga. forhold, vi ikke har indflydelse på fx skatter og afgifter. Dels pga. nødvendige henlæggelser til vedligeholdelse i de ældre ejendomme. For at undgå fortsatte huslejestigninger, må vi trække den anden vej," siger de i nyhedsbrevet.

Huslejeudviklingen i de boligafdelinger, KAB administrerer, er fra 2004 til 2014 steget med 44 pct. i gennemsnit. I den tilsvarende periode er prisudviklingen kun steget med 22 pct.

Rapport anslår milliardpotentiale

I 2014 udkom rapporten Den almene boligsektors effektivisering, udarbejdet af Deloitte for det daværende Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter. Heri konstateres, at driftsudgifterne til almene boliger beløber sig til ca. 30 mia. kr. årligt, og effektiviseringspotentialet vurderes til et sted mellem 0,7 og 1,6 mia. kr.

Lige nu forhandler BL - Danmarks Almene Boliger med Finansministeriet og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet om form og indhold i sådanne krav.

"Vi forventer, at kravene vil have karakter af et samlet måltal for sektoren. En fornuftig tilgang, som vil give plads til forskellighed og samtidig anspore alle til at tage ansvar. Det er gisninger – vi håber på fair og realistiske mål. Og vi kan lige så godt komme i gang," hedder det fra KAB-ledelsen.

Mere fra EjendomsWatch

Danica finder ny administrator af tocifret milliardportefølje

En af landets største ejendomsadministratorer, CEJ, skal fra 1. oktober overtage administrationen af Danica Ejendommes portefølje af erhvervs- og boligejendomme.”Det styrker selvtilliden i organisationen,” lyder det fra topchef. Aftalen bliver blandt CEJ’s største og overtages fra den større konkurrent Newsec. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier