Amagerbanken gik ind i skandaleprojekt med åbne øjne

Amagerbankens adm. direktør havde ingen større kvaler ved at låne ud til det store ejendomsprojekt Østerfælledparken. Projektet endte med at blive en katastrofe for banken og var med til at trække den under.
Amagerbankens tidligere adm. direktør, Jørgen Brændstrup (tv), og tidligere bestyrelsesformand, advokat N.E. Nielsen, på Amagerbankens ekstraordinære generalforsamling i Falkoner Salen den 11. november 2010. | Foto: /ritzau/Jens Dresling
Amagerbankens tidligere adm. direktør, Jørgen Brændstrup (tv), og tidligere bestyrelsesformand, advokat N.E. Nielsen, på Amagerbankens ekstraordinære generalforsamling i Falkoner Salen den 11. november 2010. | Foto: /ritzau/Jens Dresling

Amagerbankens adm. direktør, Jørgen Brændstrup, havde ingen større kvaler ved at låne ud til det store ejendomsprojekt Østerfælledparken. Projektet endte med at blive en katastrofe for banken og var med til at trække den under.

Jørgen Brændstrup, tidligere bestyrelsesformand N.E. Nielsen og fem andre ledende medarbejdere er krævet samlet 900 mio. kr. i erstatning af Finansiel Stabilitet.

Finansiel Stabilitet kræver erstatning for tre låneengagementer, deriblandt Østerfælledparken. Det gør de efter at have overtaget den krakkede Amagerbanken i 2011.

Finansiel Stabilitet mener, at ledelsen har svigtet i udlånet til de tre engagementer.

Ingen alarmklokker ringede

Bag Østerfælledparken stod Jens Schaumann og selskabet Schaumann Properties, en kendt ejendomsinvestor, der som flere andre krakkede efter krisen.

"Vi havde en række forretninger og en løbende dialog med Jens Schaumann. I marts 2006 præsenterer han os for projektet," siger Jørgen Brændstrup, der afgiver forklaring ved Retten i Lyngby fredag.

Han forklarer, at projektet, der skulle udvikle over 500 lejligheder på det fashionable Østerbro, havde fået et godkendende nik fra kendisejendomsmægleren Peter Norvig og Nykredit.

"Der var ikke noget, der gav os anledning til panderynker og prislejet, det skulle sælges til, var på linje med markedet."

"Og vi havde fuld indsigt i alle dokumenter om projektet. Der var intet, der indikerede, at det skulle være mere risikofyldt end andre projekter," siger Jørgen Brændstrup.

Overvurderede projekt til dobbelt værdi

Det fremgår af dokumenter, at projektet var afhængigt af, at man kunne sælge lejlighederne og på den måde skaffe penge. Det, mente Jørgen Brændstrup, ville ikke blive et problem, og samtidig øjnede banken en chance for at skaffe nye kunder.

"Vi troede på, at der var lejligheder til de her købere. Vi mente også, at det var en interessant sag i forhold til, at kunne få 500 plus privatkunder på Østerbro. Vi kunne tage med ud til åbent hus og præsentere banken," siger Jørgen Brændstrup.

Ved Amagerbankens tumultariske nedtur i 2010 havde Amagerbanken vurderet projektet til 1,5 milliarder kroner. En ny vurdering værdsatte det til blot lidt over det halve.

Det tvang, sammen med andre projekter, Amagerbanken til at skulle skaffe yderligere kapital.

Amagerbanken gik under i 2011.

Sagen mod Amagerbankens tidligere administrerende direktør Jørgen Brændstrup, bestyrelsesformand N.E. Nielsen og en stribe andre medlemmer af ledelsen går ikke på bankens konkurs.

Men Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter dennes krak, kræver 900 mio, kr. i erstatning for tre konkrete udlån.

Et kernepunkt i sagen er, at Jørgen Brændstrup havde for mange kasketter på i organisationen, og at kreditkontrollen dermed var mangelfuld.

Anonym fond sælger butikscenter for 250 mio. kr.

Sagsøgt Roskilde Bank-direktør afviser at lån til ejendomsspekulant var forkert

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også