EjendomsWatch

Sagsøgt Roskilde Bank-direktør afviser at lån til ejendomsspekulant var forkert

Roskilde Bank lånte over en milliard kr. til selskabet Centerplan. Det var der intet galt i, sagde eks-chef i Østre Landsret mandag.

Foto: Marie Fonfara/Ritzau Scanpix

Gruppen Centerplan, med ejendomsspekulanten Carsten Leveau i spidsen, lånte over en mia. af Roskilde Bank. Det var der ikke noget galt i, siger tidligere administrerende direktør for banken Niels Valentin Hansen, der mandag påny var i retten.

Han, den tidligere bestyrelse og revisionshuset EY er afkrævet over en mia. kr. i erstatning for de tab, staten led på bankens store udlån til specielt ejendomsmarkedet, som staten overtog efter bankens krak.

En af de største kunder var Centerplan, der blandt andet købte Scala i København. Centerplan havde af bestyrelsen fået lov til at låne 636 mio. kr., men engagementet blev højere, viser dokumenter fra banken, som er fremlagt i retten.

"Det mindes jeg ikke. Jeg stolede på de informationer, der kom fra kreditchef Allan Christensen. Jeg husker ikke, der blev arbejdet med en større ramme," siger Niels Valentin Hansen.

Udlånet til Centerplan blev flere gange noteret af Finanstilsynet. Men Niels Valentin Hansen fortsætter med at forklare, at han ikke var opmærksom på detaljerne i udlånet.

"Jeg så ikke grund til at tvivle på, hvad der kom til mig fra kreditafdelingen. Jeg kan jo ikke vurdere hvert enkelt tal. Jeg havde tillid til min organisation," siger Niels Valentin.

Ved årsskiftet til 2007 steg udlånet til Centerplan, fordi der blev lånt penge til at betale renter. Lånet steg i begyndelsen af 2007 til 761 mio. kr.

Men Niels Valentin Hansen så ikke noget forkert i det.

Heller ikke da banken selv noterede sig, at Centerplan lånte penge baseret på værdistigninger på eksisterende ejendomme, og at likviditeten derfor var presset.

"Jeg var ikke utilfreds," siger Niels Valentin Hansen.

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsagen til de enorme tab. Bestyrelsen blev opfattet som for svag til stoppe ham.

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en rund milliard plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i voldsom vækst, for ikke have haft en god nok styring på udlånet og for ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.

Mere fra EjendomsWatch

Danica finder ny administrator af tocifret milliardportefølje

En af landets største ejendomsadministratorer, CEJ, skal fra 1. oktober overtage administrationen af Danica Ejendommes portefølje af erhvervs- og boligejendomme.”Det styrker selvtilliden i organisationen,” lyder det fra topchef. Aftalen bliver blandt CEJ’s største og overtages fra den større konkurrent Newsec. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier