Private investorer må se langt efter børsnoterede ejendomsselskaber i Danmark

Når svenske Spotlight Stock Market, det tidligere Aktietorget, senere i år slår dørene op i Danmark og giver vækstvirksomheder adgang til kapital, er det næppe ejendomsbranchen, der umiddelbart forbindes med det nye initiativ.
Danmark har ganske få børsnoterede ejendomsselskaber og dem, der findes, oplever kun sjældent, at deres aktier faktisk omsættes blandt investorer.
Forrige år valgte ejendomsselskabet Asgaard Group at lade sig afnotere, da den største aktionær, Søren Stensdal, ikke oplevede, at børsmarkedet forstod hans og de øvrige aktionærers virksomhed, eftersom ejendomsværdierne i Asgaard Group slet ikke var afspejlet i markedsværdien på børsen.
Det helt dominerende børsnoterede ejendomsselskab, Jeudan, har ejendomme for godt 23 mia. kr. og er dermed lysår foran mindre spillere som Prime Office i Aarhus, Park Street Nordicom og Admiral Capital, der har porteføljer for under 2 mia. kr. hver, men har en meget lille ejerkreds. Dertil kommer selskaber som Copenhagen Capital, German High Street Properties og Victoria Properties, der modsat tidligere er en skygge af sig selv.
Hos Ejendomsforeningen Danmark er underdirektør Morten Marott Larsen i udgangspunktet positiv over for, at Spotlight Stock Market nu rykker ind og måske rokker ved en ringe dansk aktiesparekultur.
"Potentialet er i hvert fald til stede, da Danmark modsat Sverige ikke har særligt mange børsnoterede ejendomsselskaber. Ejendomme er normalt for mere langsigtede investorer, og det er kun positivt, hvis endnu flere investorer får mulighed for at investere langsigtet i ejendomme," siger Morten Marott Larsen, der dog ikke har konkret kendskab til selskaber med planer om at benytte en minibørs som Spotlight Stock Market.
Han peger på, at de hidtidige, positive erfaringer med børsnoteringer på den danske minibørs First North har været få, og at det derfor er væsentligt med nogle succesfulde børsnoteringer for at få et initiativ som Spotlight Stock Market til at fungere.
Når Sverige har langt flere børsnoterede ejendomsselskaber end herhjemme hænger det især sammen med den svenske bankkrise i 1990’erne, der i praksis nationaliserede landets pengeinstitutter. Aktiverne inden for fast ejendom blev løbende solgt fra gennem børsintroduktioner, mens man herhjemme valgte af samle hele møllen af kriseramte bankers ejendomsaktiver i statens bankskraldespand Finansiel Stabilitet, hvorfra de blev solgt til investorer uden om nogen børser.
Blandt de største svenske børsnoterede ejendomsselskaber finder man Balder, Castellum, Wihlborgs, Heimstaden, Akelius og Klövern, der alle er til stede i Danmark med større eller mindre porteføljer.
Heimstaden retter opkøbskanonen mod Tyskland
Svenske Klövern udvider porteføljen i København med opkøb for 735 mio. kr.