
Bygherrer og entreprenører er nået til enighed om en række nye retningslinjer, der både har til formål at forenkle og standardisere arbejdet med at tage et socialt ansvar i byggebranchen. Det meddeler Bygherreforeningen.
"De sociale klausuler har haft for høje transaktionsomkostninger. Desuden opdager vi reelt først problemerne, når skaden er sket, og det måske er for dyrt at oprette en sag og placere et ansvar. Alle i branchen ved godt, at det kan være svært for en entreprenør at have 100 pct. styr på alle sine underleverandører. Derfor foreslår vi i de nye paradigmer, at leverandørerne i højere grad udvælges og bedømmes ud fra, om de lever op til deres processer. Gør de det, kan der ikke forlanges mere," siger Palle Adamsen, der er adm. direktør i Lejerbo, i meddelelsen.
Palle Adamsen er desuden formand for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, der står bag de nye retningslinjer. Organisationen tæller 100 forskellige virksomheder og organisationer fra branchen, fremgår det.
Med de nye retningslinjer ensrettes kravene om at udvise samfundsansvar, ligesom de bliver trukket frem i tilbudsprocessen og bliver en del af en indledende egnethedsvurdering. Fokus er på, hvorvidt entreprenørerne kan overholde og følge processerne, frem for om reglerne bliver overtrådt, står der videre.
Hos en af aktørerne i branchen hilses de nye retningslinjer velkommen:
"Det er et område, som vi prioriterer meget højt. Alle kan blive snydt i sidste ende, men med de nye paradigmer, bedømmes vi på, om vi har gjort, hvad vi kan for at opdage det, og om vi kan dokumentere det. Vi havde 140 tilbudssager i Danmark på over 50 mio. kr. sidste år, hvor vi hver gang skulle forholde os til forskellige klausuler. Det giver en masse ekstra arbejde," siger Helle Bro Krogen, koncerndirektør i entreprenørvirksomheden MT Højgaard, i meddelelsen.
Mere fra EjendomsWatch
Schweiz-investor i nyt opkøb – rådgiver på trapperne med 1 mia. kr. yderligere
Swiss Life med knap 650 mia. kr. i ejendomme har med hjælp fra Kristensen Properties købt op i Aarhus for over 100 mio. kr. Kent Hoeg Sørensen, adm. direktør i selskabets danske brohoved, er igang med at lægge sidste hånd på fire køb mere. ”Swiss Life er ikke færdige i Danmark. De kan genkende en god investering,” siger han.
Topchefer i advokathuse klar til historisk opgør – vil give erhvervsjurister advokattitel
Den eksklusive advokatbestalling er traditionelt forbeholdt klassiske jurister, men nu bør erhvervsjuristers vej til advokattitlen gøres lettere, lyder det fra nogle af landets største advokatfirmaer. ”En cand.merc.jur. kan være en lige så god advokat,” siger formanden for Lundgrens, der især gør sig i ejendomme.