Nye regler på plads for sociale klausuler i byggebranchen

Med nye retningslinjer ensrettes kravene om at udvise et samfundsansvar i byggebranchen. Bygherrer og entreprenører står bag de nye paradigmer.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Bygherrer og entreprenører er nået til enighed om en række nye retningslinjer, der både har til formål at forenkle og standardisere arbejdet med at tage et socialt ansvar i byggebranchen. Det meddeler Bygherreforeningen.

"De sociale klausuler har haft for høje transaktionsomkostninger. Desuden opdager vi reelt først problemerne, når skaden er sket, og det måske er for dyrt at oprette en sag og placere et ansvar. Alle i branchen ved godt, at det kan være svært for en entreprenør at have 100 pct. styr på alle sine underleverandører. Derfor foreslår vi i de nye paradigmer, at leverandørerne i højere grad udvælges og bedømmes ud fra, om de lever op til deres processer. Gør de det, kan der ikke forlanges mere," siger Palle Adamsen, der er adm. direktør i Lejerbo, i meddelelsen.

Palle Adamsen er desuden formand for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, der står bag de nye retningslinjer. Organisationen tæller 100 forskellige virksomheder og organisationer fra branchen, fremgår det.

Med de nye retningslinjer ensrettes kravene om at udvise samfundsansvar, ligesom de bliver trukket frem i tilbudsprocessen og bliver en del af en indledende egnethedsvurdering. Fokus er på, hvorvidt entreprenørerne kan overholde og følge processerne, frem for om reglerne bliver overtrådt, står der videre.

Hos en af aktørerne i branchen hilses de nye retningslinjer velkommen:

"Det er et område, som vi prioriterer meget højt. Alle kan blive snydt i sidste ende, men med de nye paradigmer, bedømmes vi på, om vi har gjort, hvad vi kan for at opdage det, og om vi kan dokumentere det. Vi havde 140 tilbudssager i Danmark på over 50 mio. kr. sidste år, hvor vi hver gang skulle forholde os til forskellige klausuler. Det giver en masse ekstra arbejde," siger Helle Bro Krogen, koncerndirektør i entreprenørvirksomheden MT Højgaard, i meddelelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også