Milliardudbud af hospitalsbyggeri vækker kritik

Ifølge Jyllands-Posten blev der brugt ufine metoder, da Bispebjerg Hospital i sommeren 2015 udpegede vinderen af et hospitalsbyggeri til 1,6 mia. kr. Det mener flere af de eksterne rådgivere, som var hyret ind til projektet, samt interne rådgivere og projektets konkurrencesekretær, der skulle sørge for, at alt gik ordentligt for sig, viser en række dokumenter, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.
Både arkitektfirmaet C.F. Møller og rådgivningsvirksomheden Cowi har anlagt en klagesag mod hospitalet ved Klagenævnet for Udbud. Firmaet blev som en del af et konsortium udpeget som den stærkeste kandidat af projektets rådgiverteam. Den vurdering underkendte Bispebjerg Hospitals vicedirektør, Brylle Hallqvist, og byggechef Vagn Risby Mortensen. De valgte i stedet et konsortium anført af arkitektfirmaet KHR.
Blandt klagepunkterne er hospitalets manglende referater af møder med budgiverne, hvilket ifølge C.F. Møller betød, at hospitalets endelige bygherrerådgiver, tyske Drees & Sommer, ikke kunne foretage en saglig vurdering. Drees & Sommer var ikke blandt de tre bygherrer, der oprindeligt udgjorde hospitalets rådgiverteam og stod for forhandlingsmøder med de tre arkitektkonsortier, der kæmpede om udbuddet. Det skriver Jyllands-Posten onsdag.
Med tilskud fra Kvalitetsfonden skal der bygges et akuthus med bl.a. akutmodtagelse, operationsstuer, intensivafdeling, røntgen og sengestuer på Bispebjerg Hospital. Det forventes at stå færdigt i 2024 og har et budget på 1,66 mia. kr.
Relaterede artikler:
Mærsk-formand i spidsen for arkitektfirma
For abonnenter