Rapport viser 33 veje til et mindre klimaaftryk i byggebranchen

Rapport fra samarbejde, der blev indledt sidste år, rummer anbefalinger, der kan sænke branchens CO2-udledning med 88 pct. sammenholdt med 1990. Har også fokus på biodiversitet og cirkulær økonomi. 
"Alle 33 handlingsforslag er både vidtrækkende og ambitiøse – men de er også inden for rækkevidde," siger Jesper Kristian Jacobsen, adm. direktør i Aarsleff-koncernen og forperson for samarbejdet. | Foto: Joachim Ladefoged
"Alle 33 handlingsforslag er både vidtrækkende og ambitiøse – men de er også inden for rækkevidde," siger Jesper Kristian Jacobsen, adm. direktør i Aarsleff-koncernen og forperson for samarbejdet. | Foto: Joachim Ladefoged

Et samarbejde mellem en række aktører i bygge- og anlægsbranchen har netop udgivet en rapport med 33 konkrete anbefalinger til, hvordan sektoren bl.a. kan nedbringe sine CO2-udledninger.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra samarbejdet, Byggeriets Handletank For Bæredygtighed.

”Vejen til målet er klart defineret i et samlet katalog af handlinger, hvor mange af dem er kvantificeret i forhold til deres klimagevinster. Alle 33 handlingsforslag er både vidtrækkende og ambitiøse – men de er også inden for rækkevidde,” lyder det fra Jesper Kristian Jacobsen, adm. direktør i Aarsleff-koncernen og forperson for handletanken.

”Og så er de resultatet af et grundigt forarbejde, hvor branchefolk og eksperter har diskuteret, analyseret og prioriteret handlinger, som kan skubbe branchen i en grønnere retning.”

Ti af anbefalingerne er prioriteter, mens fem er såkaldte fyrtårnshandlinger, som branchen kan påbegynde øjeblikkeligt og som samarbejdet vil igangsætte i 2024.

Anbefalingerne vil være i stand til at nedbringe branchens CO2-udledninger med ca. 25 pct. frem mod 2030 i forhold til det nuværende niveau og med 88 pct. sammenlignet med 1990-niveauet, lyder det ifølge rapporten.

Derudover indeholder anbefalingerne også tiltag inden for biodiversitet, genbrug og cirkularitet. 

”Vi har også mange forslag til, hvordan branchen kan sænke sit samlede ressourceforbrug gennem f.eks. væsentlig bedre dimensionering og mere genbrug og genanvendelse. Og så sætter vi en retning for, hvordan byggebranchens senest i 2030 kan bidrage positivt til biodiversiteten og dermed kan tilslutte sig den internationale målsætning Nature positive by 2030,” lyder det fra Jesper Kristian Jacobsen. 

Samarbejdet består af i alt 60 virksomheder og 130 branchefolk med forbindelse til sektoren, bl.a. MT Højgaard, Rambøll Danmark, Jeudan, Nykredit og Domea.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også