Rambøll vil halvere CO2-udledning på nybyggerier i 2030

CO2-budgetter og specifikke data på byggematerialer er blandt redskaberne, som Rambøll vil tage i brug for at sænke den årlige CO2-udledning med 2,5 mio. ton i forbindelse med nybyggeri.
Et af de byggeriprojekter, hvor Rambøll har arbejdet med at mindske CO2-udledningen, er det 37.500 kvm store byggeri Kaj 16 i Gøteborg, der er tegnet af Dorte Mandrup og med Rambøll som rådgivende ingeniør på konstruktioner og geoteknik. | Foto: PR / TMRW
Et af de byggeriprojekter, hvor Rambøll har arbejdet med at mindske CO2-udledningen, er det 37.500 kvm store byggeri Kaj 16 i Gøteborg, der er tegnet af Dorte Mandrup og med Rambøll som rådgivende ingeniør på konstruktioner og geoteknik. | Foto: PR / TMRW

Ingeniørvirksomheden Rambøll vil reducere CO2-udledningen fra sine nybyggerier verden over med 50 procent i 2030 i forhold til 2021. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

I tørre tal er der tale om 2,5 mio. ton CO2 om året, svarende til den samlede årlige CO2-udledning fra 400.000 danskere. Reduktionen skal komme fra den CO2, der er indlejret i byggematerialerne gennem deres levetid – fra udvending over transport og produktion til opførelse og endelig nedtagning og bortskaffelse.

”Forskning viser, at i nybyggeri i Danmark udgør byggematerialerne alene 80 procent af klimapåvirkningerne over en 50-årig periode. Driftsenergien står for de sidste 20 procent. Der er derfor rigtig god grund til at fokusere på materialevalg før og byggeaktiviteter under opførelsen af et nyt byggeri,” udtaler Peter Heymann Andersen, koncerndirektør i Rambøll med ansvar for virksomhedens globale byggeriforretning.

Rambøll er fra 2022 begyndt at beregne den indlejrede CO2 på alle nybyggeriprojekter globalt, der er større end 1000 kvadratmeter. Dette bruges til at udarbejde et CO2-budget over projektet, som man derefter arbejder ud fra.

”Hvis man ender over budgettet, må man gå tilbage og ændre på nogle beslutninger. Rambøll har bevist, at ved blot at forvalte et CO2-budget kan man reducere den indlejrede CO2-udledning med 30 procent uden ekstra omkostninger,” siger Peter Heymann Andersen.

En udfordring er dog, at man i den danske byggebranche ikke har produktspecifikke miljødeklarationer til rådighed i tilstrækkeligt omfang. I stedet bruger man generiske data, der gør, at Rambøll ”skyder op til 30 procent i blinde i forsøget på at anskueliggøre et byggeris klimapåvirkninger fra materialerne,” lyder det fra Ib Enevoldsen, der er adm. direktør for Rambøll i Danmark.

”For at vi i den danske byggebranche kan beregne bygningers faktiske klimapåvirkning og vælge best in class produkter – altså produkter, der har et lavere CO2-aftryk end sine direkte konkurrenter – er det afgørende, at vi har langt flere præcise produktspecifikke miljøvaredeklarationer til rådighed,” udtaler Ib Enevoldsen.

Derfor vil Rambøll stille krav til leverandører både i Danmark og globalt om at levere specifikke data på deres materialers udledning.

”Byggebranchen skal starte med at opbygge præcise data, som skal give et mere oplyst grundlag at tage beslutninger om bæredygtigt indkøb af materialer på. For en mursten er ikke bare en mursten. Det er best in class vi ønsker at bygge med i fremtiden,” udtaler Peter Heymann Andersen.

Rambøll leverer rekordregnskab og melder om ”stærk ordrebog”

Nrep-stifter: Hvis ikke ejendomme ses som en del af klimaløsningen er det ligegyldigt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også