EjendomsWatch

Broselskab vil eksportere betondata med Microsoft

Det statsejede selskab bag styringen af blandt andet Storebæltsbroen vil med hjælp fra kunstig intelligens kortlægge broens beton for bedst at vedligeholde den. Teknologien skal eksporteres til hele verden, skriver Berlingske.

Én mand med en drone kan på én dag erstatte fire mand med seletøj i tre uger, når de store ankerblokke, der holder Storebæltsbroen, skal inspiceres. Foto: PR.

Statsejede Sund & Bælt, der blandt andet står bag styringen af Storebæltsbroen, er begyndt at bruge kunstig intelligens til at forudsige, hvornår broens beton skal vedligeholdes.

Nu vil selskabet i samarbejde med Microsoft Danmark lagre data fra broen på en fælles platform på internettet, som andre ingeniører og virksomheder kan tilgå og dermed gøre betondata til en ny dansk eksportvare. Det skriver Berlingske.

"Før i tiden var det mere personafhængigt at inspicere revnerne, fordi vi skulle have folk ud og kigge på revnerne manuelt. Derfor tænkte vi, om man kunne gøre det på en anden og mere effektiv måde. Det var dér, idéen til at dele vores betondata opstod," siger Mikkel Hemmingsen, adm. direktør for Sund & Bælt, til avisen.

Projektet fungerer ved, at personalet tager dronefotos af Storebæltsbroens beton, som deles i en fælles datasky, hvorfra billederne kan scannes og analyseres af en algoritme, der kan godkende bestemte objekter og mønstre, som revner og andre plamager. Teknologien testes også på Lillebæltsbroen, Vejlefjordbroen og Øresundsbroen.

Pensionskasser klar med bropenge – forskere tvivler på modellen

Storebæltsrekord giver broselskab milliardoverskud

Kunstig intelligens og droner er fremtidens bygningsinspektører

Data skal give grønnere ejendomme

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier