EjendomsWatch

Industrikæmper savner blik for energivenlige bygninger i regeringens klimaplan

Ifølge regeringens klimaudspil tirsdag skal bygninger bidrage til et bedre klima ved at skrotte brændeovne. Men et kæmpe klimapotentiale, som mere energieffektive boliger og kontorer kan bidrage med, er helt glemt, lyder det fra industrikoncerner som Danfoss, Grundfos og Velux.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, miljø-, og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, skatteminister Karsten Lauritzen og børne- og socialminister Mai Mercado præsenterer regeringens klimaudspil på et pressemøde ved Blox i København, tirsdag den 9. oktober 2018. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Regeringen møder kritik, efter at den tirsdag fremlagde et luft- og klimaudspil, der skal yde sit bidrag til at undgå en global opvarmning på mere end 1,5 grader.

For en både billig og effektiv metode til at opnå den grønne omstilling mangler helt i udspillet, lyder det fra interesseorganisationen Synergi, som industrikoncernerne Danfoss, Grundfos, Rockwooll og Velux står bag.

"Bygninger står for 40 procent af vores samlede energiforbrug, og både Klimarådet og Det Økonomiske Råd har peget på energieffektivitet i bygninger som det enkeltstående billigste værktøj, hvis man vil i mål med vores ambition om et fossilfrit Danmark i 2050," siger Christian Jølck, bestyrelsesformand for Synergi og til daglig marketingdirektør i Rockwoll, i en pressemeddelelse.

"Vi har nu en historisk mulighed for at afgøre, om bygninger skal være en alvorlig barriere for en omkostningseffektiv grøn omstilling eller nøglen til en sikker og billig omstilling”, fortsætter han.

Synergi peger på, at Det Internationale Energiagentur vurderer, at de globale årlige investeringer i energieffektive løsninger vil stige med 5000 mia. kr. i 2040 som følge af Paris-aftalen fra 2015. Danmark har derfor i 2035 et årligt grønt vækstpotentiale på 270 mia. kr. og kan skabe op til 95.000 nye grønne fuldtidsjob, hvis vi herhjemme lykkes med fortsat at have fokus på de løsninger, som danske virksomheder skaber, lyder det.

"Der er gode takter i udspillet, og det anerkender vi fuldt ud. Vi havde dog gerne set højere ambitioner for energieffektivitet. Vores nabolande har allerede vedtaget nationale mål for energieffektivitet. I Synergi arbejder vi derfor fortsat for at få formuleret en dansk målsætning for energieffektivitet," siger Kim Skibsted, næstformand i Synergi og til daglig kommunikationsdirektør i Grundfos.

PKA-fond uddeler 150 millioner til energiforbedrende projekter

Intelligente bygninger giver bedre bundlinje

Bendt Bendtsen spår sneboldeffekt med nye krav om energineutrale bygninger

Partnerskabet Energispring giver resultater 

Mere fra EjendomsWatch

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier