Tomgang for kontorlokaler falder støt i Nordjylland

Finanskrisen kunne mærkes på det nordjyske marked for kontorejendomme, men tal fra Ejendomstorvet.dk viser at tomgangen holder sig støt faldende. Især i Aalborg er der fyldt godt op, siger lokal mægler.
KMD's kontor i Aalborg | Foto: PR
KMD's kontor i Aalborg | Foto: PR

Fremgang i det nordjyske erhvervsliv kombineret med statens udflytning af arbejdspladser gør, at tomgangen for kontorlokaler i Nordjylland holder sig på under 6 pct. for første gang knap seks år, ifølge tal fra Ejendomstorvet.dk, Danmarks største portal for erhvervslokaler.

I første kvartal af 2018 havde landsdelen 115.900 kvm udbudte kontorlokaler, hvilket er et fald på 23.700 kvm sammenlignet med året før. Tomgangen i første kvartal i 2018 svarer til 5,9 pct., hvilket er er 1,2 procentpoint lavere end landsgennemsnittet.

Dog har tallet ligget endnu lavere - i sidste kvartal af 2017 lå de udbudte antal kontorlokaler på 100.400 kvm, svarende til en tomgang på 5,6 pct.

Finanskrisen satte sine spor på de nordjyske kontorlokaler, hvor landsdelen oplevede en stigning fra 3 pct. tomgang i 2008 til knap 9 pct. halvejs inde i 2015, hvor tomgangen toppede. Siden da har tomgangen været støt faldende med et par enkelte opsving.

Ifølge Martin Brasholt Mikkelsen, som er partner og ejendomsmægler i EDC Erhverv Poul Erik Bech, er udviklingen stærkest i Aalborg.

”Forbedringen skyldes, at mange virksomheder har brug for mere plads og udvider i kraft af opsvinget. Især i Aalborg er der fyldt godt op. Flere virksomheder flytter fra byer som Frederikshavn, Hjørring og Pandrup, fordi det kan være sværere dér at få kvalificeret arbejdskraft end i Aalborg, fx ingeniører,” siger den lokale ejendomsmægler i meddelelsen, hvor han også oplyser, at statens udfyldning af arbejdspladser kan mærkes:

"Statens flytning af arbejdspladser fra hovedstaden til provinsen har også påvirket kontormarkedet. Sammenlagt kommer der godt 900 statsjob til det nordjyske fra de to ”bølger”, udmeldt i efteråret 2015 og i starten af 2018. En af de større flytninger var Geodatastyrelsen, der rykkede til Nørresundby i det nordjyske med 100 job", udtaler Martin Brasholt Mikkelsen i meddelelsen.

Ejendomstorvet.dk: Tomgangen rasler ned for industriejendomme

Efterspørgslen efter kontorejendomme stiger igen 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også