Virtual reality hjalp to store byggeprojekter med færre fejl

Københavns Lufthavne og Vandcenter Syd i Odense rapporterer om succes med at bruge fremtidens teknologi i storbyggeri.
Foto: Lars Krabbe/Polfoto
Foto: Lars Krabbe/Polfoto

Det har kastet fordele af sig at bruge teknologierne virtual og augmented reality i to store igangværende byggerier, siger Københavns Lufthavn og Vandcenter Syd i Odense.

Det har været med til at mindske antallet af fejl og givet en mere effektiv byggeproces, lyder det i en pressemeddelelse.

Hos Vandcenter Syd i Odense har man haft succes med at anvende virtual reality i forbindelse med projekteringen af et nyt forsinkelsesbassin til regn- og spildevand, skriver selskabet.

"Det letter kommunikationen gevaldigt, når de relevante parter i byggeriet kan sætte sig sammen og dele et fælles billede af, hvordan byggeriet kommer til at se ud 'i virkeligheden'. Når man taler ud fra 2D-tegninger eller 3D-modeller i print dannes ofte forskelligartede billeder i folks hoveder," udtaler Lars Larsen, som er faglig koordinator hos Vandcenter Syd, i meddelelesen.

Han peger på, at der også er økonomiske fordele forbundet med værktøjet:

"3D-prints er meget dyre, mens virtual reality er et forholdsvist billigt værktøj at anvende. Desuden skal der ikke mange fejlreduceringer til, før det økonomisk sagtens kan svare sig."

De to selskaber er med i et tre-årigt forskningsprojekt iværksat af Cowifonden med det formål at undersøge fordelene ved at bruge virtual og augmented reality i store byggeri- og anlægsprojekter - og det er i den forbindelse, at de to har testet teknologierne.

Forskningsprojektet, som kun er i sit først år, er et samarbejde mellem Cowi, Aalborg Universitet og teknologivirksomheden BIM Equity VR.

"Virtual reality er stadig i en fase, hvor de specifikke løsninger i højere grad skal tilpasses brugernes behov på de store bygge- og anlægsprojekter. Men teknologien er til stede, og med den nye viden på slutbrugersiden, vi får i dette projekt, er vi overbeviste om, at virtual reality kommer til at blive en integreret del af byggeprocesserne inden for en meget kort årrække," udtaler Peter Hostrup Rasmussen, direktør i Cowis afdeling for jernbaner, metroer, veje og lufthavne.

Virtual Reality-fremvisninger er på vej

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også