MT Højgaard-topchef: Digitalisering og stabilitet skal få os i plus

Efter fyringer og tab af tre milliardordrer skal den 100 år gamle skude MT Højgaard vendes. Målet er at få en overskudsgrad på fem pct. igen, siger direktøren i et interview med EjendomsWatch om 2017-regnskabet.
Torben Biilmann, adm. direktør i MT Højgaard. | Foto: PR
Torben Biilmann, adm. direktør i MT Højgaard. | Foto: PR

Den adm. direktør i MT Højgaard, Torben Biilmann, er ikke bleg for at vedkende sig, at årets resultat på ingen måde er godt nok.

Han er ikke tilfreds med, at 2017-regnskabet viser et underskud på 58 mio. kr. efter skat, mens driftsresultatet før særlige poster lød på 176 mio. kr.

Ordrebeholdningen faldt også i løbet af året med 1,6 mia. kr. til 7 mia. kr. ved udgangen af 2017. Den krympende ordrebeholdning betød, at koncernen måtte indlede februar måned med at afskedige 100 mand og nedlægge 60 stillinger i den danske del af forretningen.

Altsammen sker i et marked, der ellers er præget af et gevaldigt byggeboom, som ikke bare fik årets resultat hos konkurrenten Hoffmann til at stige, men også kastede kontrakter for 650 mio. kr. alene i begyndelsen af 2018 af sig.

Målet for MTH-direktøren er soleklart: Situationen skal vendes.

Hvordan Torben Biilmann vil gøre det, uddyber han i et interview med EjendomsWatch.

Han fremhæver tre konkrete måder, man vil gøre det på:

"Nu startede vi jo desværre året med at have en opsigelsesrunde på grund af, at vi mistede tre projekter, men målet er uden tvivl, at ordrebeholdningen skal stige igen."

Den samlede ordreindgang i forretningsområdet faldt med 12 pct. i årets løb, mens ordrebeholdningen faldt ligeledes med 12 pct. primært som følge af at øget konkurrence i markedet.

"Vi har tre fokusområder. Det er at sikre den stabile gode ordreindgang og laver særindsatser på det, tjekke at vi er konkurrencedygtige på vores processer, kigge på dem igen og se om vi kan gøre dem endnu mere lean, og så skal vi sikre, at vi har en stabil drift på de projekter, vi nu engang har. Det er vores tre hovedindsatsområder, og under dem er der så en række underområder."

Som noget nyt har MT Højgaard i sit nye regnskab valgt at lave kolonner for de enkelte afdelinger i koncernen, der viser, hvor meget de tjener eller ikke tjener. Det skal sikre en større føling med, hvor der skal ske en indsats og laves forandringer.

"For øjeblikket har vi meget fokus på at få øget top- og bundlinje i MT Højgaard-delen af forretningen," siger 61-årige Torben Biilmann.

MT Højgaard har en række underliggende virksomheder, hvor indtjeningen er fin, men det er i selve MT-Højgaard-delen, som også er moderkoncernen, at forretningen ikke går godt.

Med ændringerne vil Torben Biilmann have koncernens top- og bundlinje til at vokse, så man kan komme tilbage til niveauet i 2015:

"Vores målsætning om at nå en ebit på 5 pct., holder vi fast i. Vi vil beholde det pejlemærke, for i 2015 var vi på 5,4 pct. i ebit, så det er på ingen måde et uopnåeligt mål."

Hvad vil I gøre anderledes for at nå det mål?

"Vi vil gøre meget for at selektere i de opgaver, vi har og sørge for, at vi kommer ind i en stabil gænge på ordreindgangen, og så skal vi selvfølgelig undgå at lave fejl på projekterne, som vi jo har set ske før i tiden," svarer direktøren.

"Det betyder, vi bliver mere selektive i forhold til de opgaver, vi går ind i og bruger tilbudsomkostninger på. Dem vil vi kigge mere på for at være sikre på, vi har valgt de rigtige. Og så vil vi kigge på, om projekterne bliver startet op på den lange eller korte bane. For når man arbejder med store projekter, så skal der ikke så meget til før, at de tager et halvt år længere end antaget, og så skal der allokeres ressourcer til det."

De tre milliardprojekter, entreprenøren tabte til konkurrenter, var byudviklingsprojektet Vinge i Frederikssund, hvor MT Højgaard sammen med AP Pension sidste år vandt udbuddet og der endda forelå en betinget aftale – som kommunen dog siden hen annullerede.

Det andet var det nye universitetshospital i Odense, hvor et politisk flertal i Region Syddanmark i december valgte et joint venture ledet af italienske CMB/Itenera til fordel for de to andre bydere, som var MT Højgaard og NCC, der sammen med Bravida bød på det 2,8 mia. kr. store projekt.

Og det tredje var opførelsen af det nye Naturhistoriske Museum i København.

Om der allerede er kommet nye store byggeordrer ind i de første to måneder af 2018, vil Torben Biilmann ikke kommentere på:

"Vi har faktisk en hel del gode projekter på vej, for eksempel Ikea-projektet i København, men jeg kan ikke kommentere yderligere på det."

Teknologien skal vinde projekter

Et af de underliggende indsatsområder er digitalisering af danske entreprenørkæmpe, hvis historie går 100 år tilbage i tiden.

Det "massive" sats på digitalisering skal gøre det lettere for MT Højgaard at styre de store byggeprojekter, så tidsfrister og omkostninger ikke skrider. Herudover skal digitale værktøjer være med til at gøre samarbejdet med kunderne bedre, fordi de åbner op for, at MT Højgaard tidligere kan blive involveret i projekterne, hvilket forhåbentlig skal minimere mængden af uenigheder.

"Det kan gøre os mere og mere præcise på projektdesignet og -processen, som i sidste ende kan mindske omkostninger," siger Torben Biilmann og uddyber:

"Vi digitaliserer massivt på to fronter. Det ene er hele selskabets digitale fundament, og det indebærer at udbygge ERP-systemet. Det vil man se rulle ud hen over de næste par år. Og det andet er på selve projekterne, hvor vi har vores virtuel designing construction-program (VDC)"

Hvor mange penge man helt præcist afsætter til digitaliseringen, vil han ikke ind på.

Pengene skal dog ikke kun bruges på systemer. En del af satset på teknologiske løsninger indebærer også videreuddannelse af medarbejderne.

"Vi skal i branchen lære at arbejde med de her nye processer og værktøjer, og det kræver en indsats, men det er spændende," siger direktøren.

MT Højgaard-formand: "Der er flere bump på vejen, end vi havde forestillet os"

MT Højgaard skærer 160 stillinger i Danmark

MT Højgaard må fyre — topchef er skuffet over, at milliardordre gik til italienere

MT Højgaard rapporterer om underskud og vigende ordretilgang

MT Højgaard venter lavere omsætning og driftsresultat i 2018

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også