Blackrock-rådgivere vil selv eje butikscentre

Nyetablerede Scandinavian Shopping Center Partners vil med en erfaren kreds af partnere i ryggen købe og drive danske og svenske storcentre, hvor man aktuelt har kig på tre-fire stykker, siger to af partnerne til EjendomsWatch. Første transaktion er netop faldet på plads med kapitalforvalteren Blackrocks overtagelse af Næstved Storcenter.
Partnerkredsen hos Scandinavian Shopping Center Partners: Fra venstre Stig G. Mathiasen, Claus Tüchsen, Lars Backemar, Lars Johansson, Leif Bardino, Henrik Duhn og Søren Brogaard. | Foto: PR
Partnerkredsen hos Scandinavian Shopping Center Partners: Fra venstre Stig G. Mathiasen, Claus Tüchsen, Lars Backemar, Lars Johansson, Leif Bardino, Henrik Duhn og Søren Brogaard. | Foto: PR

Ambitionerne er høje for den nyetablerede rådgiver, formidler og forvalter af butikscentre, Scandinavian Shopping Center Partners (SSCP), efter at virksomheden har spillet en central rolle i kapitalforvalteren Blackrocks overtagelse af Næstved Storcenter — en handel, som EjendomsWatch omtalte tidligere onsdag.

Kapitalfond indleder dansk offensiv – køber storcenter med 75 butikker

Men SSCP forventer at opbygge en betydelig portefølje af butikscentre i takt med, at flere vil komme til salg og gøre dem til interessante aktiver for især udenlandske investorer med erfaring på området i forvejen, lyder det fra virksomhedens to partnere, Claus Tüchsen og Stig G. Mathiasen, i et interview med EjendomsWatch.

"Baggrunden for vores forretningsidé er, at der er en betydelig interesse fra navnlig udenlandske investorer for at investere i shoppingcentre i Danmark og Skandinavien som helhed. Men det er et kompliceret aktiv at investere i, og derfor er det de færreste, der gør det uden at have et indgående lokalt markedskendskab, som lige præcis på shoppingcentre er meget vigtigere end på andre aktivklasser," siger Stig G. Mathiasen, der til daglig er partner hos advokatfirmaet Lundgrens.

"Derfor ser vi os selv som den lokale partner for den type af investorer, hvor vi kan tilføre det lokalkendskab og den topledererfaring inden for shoppingcentersegmentet, som er nødvendig for at kunne lave succesfulde investeringer," fortsætter han.

Lover aftaler på plads i 2018

Han suppleres af Claus Tüchsen, der er tidligere direktør hos Steen & Strøm, som i Danmark har Field’s i Ørestad og Bruun’s Galleri i Aarhus som sine største aktiver:

"Vi har konkret fokus på tre-fire danske shoppingcentre uden at nævne hvilke. Så har vi dialog med såvel investorer som de pågældende ejere af shoppingcentrene. Ikke at vi er tæt på en konkret handel, for sådan noget tager tid. Men vi tør godt love, at der i løbet af 2018 kommer nyheder fra vores kant," siger han.

Udover de to tæller det daglige ledelsesteam også Henrik Duhn, adm. direktør i Nordic Property Management. SSCP's bestyrelse har som formand Lars Johansson, tidligere direktør i Unibail-Rodamco, som ejer det københavnske shoppingcenter Fisketorvet. Derudover sidder Søren Brogaard, tidligere landechef i Steen & Strøm, samt rådgiver Lars Backemar i bestyrelsen, hvor også ledelsen har sæde.

I markedet er der i øjeblikket grøde inden for butikscentre. For nylig købte ATP sig ind i Danicas portefølje af butikscentre ved den hidtil største danske ejendomshandel til knap syv mia. kr. Derudover er ejendomsselskabet Dades ved at afsøge mulighederne for at få en partner med i sin portefølje af storcentre.

"Timingen for vores entre på det her marked kunne næsten ikke være bedre. Der er mere røre på markedet, end der nogensinde har været tidligere. Det skaber nogle muligheder," siger Claus Tüchsen.

Vil mere end businessplaner

Det er vurderingen hos SSCP, at der vil komme en større omsættelighed i de mindre og mellemstore centerejendomme, hvor man forestiller sig, at det primære fokus kommer til at ligge.

"Som udgangspunkt er vi interesserede i at erhverve centre fra 10.000 kvm og opefter. Så der er i princippet ingen øvre grænse, for vi er et team, der også har erfaring med at drive store shoppingcentre," siger Claus Tüchsen.

Han lægger ikke skjul på, at kommende aftaler – efter den første med Blackrock – gerne må rumme mere end at skulle udarbejde en businessplan og en kommerciel strategi, som var det, der i samarbejde med Brunswick Real Estate vakte Blackrocks interesse i den konkrete sag med Næstved Storcenter.

"Vi har en lyst til ikke bare at udvikle en businessplan, men også være co-investor og få management-delen på centrene," siger Claus Tüchsen.

"En af vores spidskompetencer er netop asset management, og vi tror, at det er dér, vi kan tilføre en stor del af værdien," supplerer Stig G. Mathiasen.

De peger begge på, at det vigtigste er, at det er tale om en center, der har et solidt kundeunderlag og et solidt opland. Og så skal mixet af butikker rumme et tydeligt udviklingspotentiale for SSCP.

Ser muligheder hos Steen & Strøm og TK

Blandt de investorer, der skal komme med pengene til de investeringsmuligheder, som Scandinavian Shopping Center Partners finder frem, er både danske og udenlandske institutionelle investorer og kapitalforvaltere som Blackrock.

"Den type investorer, der har interesse i shoppingcentre, og som ikke i forvejen er eksponeret mod shoppingcentre, er primært internationale kapitalforvaltere, mens de danske institutionelle investorer holder sig mere tilbage, hvis ikke de har en eksponering i segmentet allerede," siger Stig G. Mathiasen.

"Vi skal finde de rigtige ejendomme, som vi skal parre med den rigtige investor. Det lykkedes med Næstved Storcenter og Blackrock, og med den dialog, vi har i gang om andre projekter, tror vi også, at det vil lykkes i en række andre tilfælde," fortsætter han.

En aktør, som Scandinavian Shopping Center Partners gerne vil gøre forretninger med, er netop Claus Tüchsens gamle arbejdsgiver, Steen & Strøm, der udover Field's og Bruun's Galleri også ejer det mindre center Bryggen i Vejle.

"De har jo en strategi med asset rotation, hvor de sælger noget for at skabe kapital til at købe og udvikle noget andet. Så det vil ikke overraske os, hvis der kom interessante ting der," lyder det kryptisk fra Claus Tüchsen, som først og fremmest har fokus på ejendomme i drift. Egentlig projektudvikling med greenfield-projekter er derfor ikke i søgeren.

Det er til gengæld et konkret butikscenter som TK Developments Sillebroen i Frederikssund. Her har selskabet erklæret, at det vil af med centeret hurtigst muligt og har netop afskrevet 120 mio. kr. af værdien.

"Det kunne godt være et eksempel på noget, der kunne være interessant at kigge nærmere på," siger Claus Tüchsen.

TK-formand bebuder salg af tabsgivende butikscenter hurtigst muligt

Falleret finansmand afstår butikscenter til kreditorerne 

ATP-direktør: Danica-køb giver os adgang til godbidderne

1-0 til Dades i vestjysk kamp om detailkunder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også