EjendomsWatch

Medie: Ny mistanke om fusk ved milliardbyggeri

Ikke nok med, at Bispebjerg Hospital snød, da man gav en opgave til 1,6 mia. kr. til et konsortium anført af KHR Arkitekter. Også de tabende parter i konkurrencen blev reelt afskåret fra at kræve erstatning, skriver Jyllands-Posten.

Bispebjerg Hospitals vicedirektør Claes Brylle Hallqvist blev i sidste uge fritaget for tjeneste. | Foto: Ritzau Scanpix/Niels Hougaard

Det var med klare overtrædelser af udbudsreglerne, at Bispebjerg Hospital i 2015 gav en opgave på et nyt akuthus til 1,6 mia. kr. til et konsortium anført af KHR Arkitekter, fastslog Klagenævnet for Udbud for nylig.

Arkitekter blev fejlagtigt favoriseret i milliardbyggeri

Men sagens omfang er endnu større, skriver Jyllands-Posten.

For udover den ulovlige favorisering af KHR Arkitekter har hospitalet samtidig givet de to tabende konsortier i konkurrencen nøjagtigt lige mange point for deres bud på et akuthus — og på den måde mistede begge konsorter muligheden for at kræve en økonomisk erstatning. Det skyldes, at det kun er nummer to, der kan kræve erstatning for tabt fortjeneste. Og med præcis samme antal point helt ned på decimaler kan ingen af dem kalde sig nummer to.

"Det er rigtig smart gjort, men det er en omgåelse af reglerne. Jeg har aldrig set noget lignende," siger Jacob Georg Naur, advokat og ekspert i udbudsret, til avisen, hvori også Carina Risvig Hamer, lektor i udbudsret på Syddansk Universitet, erklærer sig enig.

De ene tabende konsortium var anført af C.F. Møller, mens det andet havde Cowi i spidsen. Ingen af parterne har anlagt erstatningssag, og dermed ser hospitalets manøvre ud til at have virket, påpeger Carina Risvig Hamer.

Hospitalet vicedirektør Claes Brylle Hallqvist blev i sidste uge fritaget for tjeneste, mens en advokat undersøger de personalemæssige og økonomiske konsekvenser af nævnsafgørelsen. Han har "ikke nogen kommentarer til alle mulige vilde spekulationer," siger han ifølge Jyllands-Posten.

Offentligt byggeri færdiggøres før tid — sparer i alt godt 200 mio. kr. 

Mere fra EjendomsWatch

Mogens de Linde nærmer sig mursten for 4 milliarder

Byggeselskab Mogens de Linde gik frem på driften i 2021, mens der blev barberet omkring en fjerdedel af top- såvel som bundlinje. Værdiopskrivninger sætter igen i år et markant aftryk på regnskabet fra det aarhusianske ejendomskoryfæ, der netop har sammensat en ny ledelse.

Her er de seneste tinglyste ejendomshandler

Københavnske City Apartment indtager med tocifret millionopkøb førstepladsen på dagens liste med 11 transaktioner. Listen bringes i samarbejde med dataplatformen Resights og omfatter seneste tinglyste ejendomshandler i Danmark på over 10 mio. kr.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier