Iværksætters hippielandsby under rekonstruktion

Serieinvestor og iværksætter Morten Lund begyndte i 2016 et storstilet byggeprojekt. Men efter udfordringer står gravkøerne stadig stille, og virksomheden bag er nu under rekonstruktion.
Foto: Cecilie Smetana/ERH
Foto: Cecilie Smetana/ERH
Bolette Elsøe

Det startede med en drøm om en økolandsby. Elleville i Vejby nord for København. Men drømmen er endnu ikke blevet til virkelighed, og efter flere bump på vejen er virksomheden nu under rekonstruktion.

Bag projektet står serieinvestor Morten Lund, der tidligere bl.a. investerede i gratisavisen Nyhedsavisen og tjente 50-100 mio. kr. på aktier i Skype. Pengene til alle investeringerne kom bla. fra tiden i 90’erne, hvor han etablerede et digitalt burau, Neo Ideo, der blev solgt i en kæmpe handel og gav Morten Lund millionær-status.

Siden 2016 har fokus været Elleville. Hippielandsbyen er planlagt til at bestå af over 74 villaer, hvor man skal bo småt, lave mad sammen, dyrke egen mad, og generelt have bæredygtighed og fællesskab som omdrejningspunkt.

Grunden er købt for længst, men gravkøerne og betonarbejdet venter stadig på at gå i gang. For i flere år har projektet stået stille pga. manglende dispensation fra lokalplanen i Tisvilde og corona-udfordringer. Nu er coronapandemien overstået og dispensationen kom i hus i februar sidste år, men økonomien halter stadig.

Optimisme om overlevelse

Nicolai Dyhr, der er partner i advokatfirmaet Horten og behandler rekonstruktionen, vil ikke fortælle, hvor stor gælden er, men fortæller, at langt størstedelen af kreditorerne er panthavere i byggeprojektet.

Han er optimistisk i forhold til projektets overlevelse og tror på en refinansiering.

»Jeg tror på det. Beliggenheden er rigtig god, det er et eftertragtet område i Tisvildeleje, og et flot projekt, tegnet af BIG - Bjarke Ingels Group, bygget op om et socialt og bæredygtigt koncept. Det afventer blot byggeriets igangsættelse, så jeg er positiv,« siger han.

Det er ikke første gang, at økonomien driller. Morten Lunds engagement i Nyhedsavisen endte med personligt konkurs og efterfølgende en tvangsakkord. Og kigger man på Salutation ApS, Morten Lunds holdingselskab, der ejer et stort netværk af virksomheder og Elleville, viser det seneste fra 2020, at han dengang havde et underskud på 4 mio. kr. efter skat.

Nye investorer

Til trods for at byggeriet endnu ikke er påbegyndt, betaler mere end 1000 potentielle indflyttere for at være på ventelisten til en plads i landsbyen. Derudover har Morten Lund finansieret projektet gennem crowfunding. Det betyder, at privatpersoner kan købe pantebreve for op til 500.000 kr., med en rente på 8,25-12 pct.

Nu er rekonstruktøren i gang med at finde nye investorer og forhandle nye aftaler på plads med de eksisterende långivere.

Ifølge det seneste regnskab fra 2020 havde virksomheden på daværende tidspunkt udstedt ejerpantebreve for 19 mio. kr., hvilket gav pant i projektejendomme under opførsel til en værdi på 18. mio. kr. På daværende tidspunkt havde virksomheden en gæld på lidt over 6 mio. kr.

Elleville er et pilotprojekt og Morten Lunds forhåbninger er, at projektet kan udbredes i Marokko, Mauritius, Borneo, Bali og andre eksotiske steder, hvor han allerede har forhandlet landkontrakter på plads.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også