Projekt får butiksliv til at blomstre i fire byer – Dansk Erhverv vil rulle det ud i hele landet

EU-projekt har i fire år arbejdet med at styrke bymidterne og erhvervslivet i fire kommuner. Resultaterne er nu klar, og både Dansk Erhverv, borgmestre og lokale virksomhedejere melder om øget omsætning, mere liv og flere job.
Langeland Kommunes største by Rudkøbing, hvor borgmester Tonni Hansen (SF) oplever mindre butiksdød og øget omsætning som følge af SEIG-projektet. | Foto: Visit Landeland
Langeland Kommunes største by Rudkøbing, hvor borgmester Tonni Hansen (SF) oplever mindre butiksdød og øget omsætning som følge af SEIG-projektet. | Foto: Visit Landeland

Projektet "Styrket erhverv i gadeplan" (SEIG), der er støttet med EU-midler, har i fire år hjulpet fire fynske kommuner til mere levende bymidter.

Erhvervsstyrelsen fremlægger nu resultaterne: SEIG har haft "tårnhøj deltagelse, lavt frafald, og der er skabt øget omsætning og flere job," lyder det i en pressemeddelelse fra styrelsen.

"Vi praler normalt ikke med tingene, men her har det været svært at holde hemmeligt, at vi har en succes," udtaler Tonni Hansen (SF), netop genvalgt borgmester i Langeland Kommune, i meddelelsen.

Han fortæller, at han oplever lys og ingen tomme butikslokaler, når han går igennem Langeland Kommunes største by Rudkøbing efter endt arbejdsdag på rådhuset.

"Hvilken anden provinsby med 4500 indbyggere kan levere det? Ingen, vil jeg mene. Vores butiksliv har været superhurtigt til at omstille sig under covid-19, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det skyldes SEIG," uddyber borgmesteren.

Udover Tonni Hansens kommune har Faaborg-Midtfyns Kommune, Ærø Kommune og Svendborg Kommune deltaget i EU-projektet.

Individuelle forløb

Ifølge Erhvervsstyrelsen har 300 virksomheder med 380 ledere og medarbejdere været igennem projektet, som har tilbudt individuelt tilpassede kompetenceforløb med fokus på digitalisering.

"Virksomheder i gadeplan er traditionelt svære at rekruttere og fastholde. De er mikrovirksomheder, ofte er de lavt digitaliserede og mangler strategisk retning. Derfor gik vi ud med en håndholdt indsats indrettet efter virksomhedernes efterspørgsel og ressourcer," fortæller Helge Padegaard, projektleder i Svendborg Kommune.

Anne Boock, indehaver af Lundely Glas i Faaborg Kommune. | Foto: Styrker erhverv i gadeplan, SEIG
Anne Boock, indehaver af Lundely Glas i Faaborg Kommune. | Foto: Styrker erhverv i gadeplan, SEIG
Og det har vist sig at være en god strategi. For ifølge Helge Padegaard fik SEIG-projektet så stor tilslutning, at man måtte søge tillægsbevilling og udvide ad to omgange.

En af de små virksomheder, som tilmeldte sig, er Lundely Glas i Faaborg Kommune.

"Det første år, efter jeg var med i projektet, vækstede min omsætning 20 pct., det næste år 33 pct., og nu er jeg ikke i tvil om, at jeg fordobler i forhold til 2018," lyder det fra Annette Boock, indehaver af Lundely Glas, i meddelesen.

Model til hele landet

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, som har været med til at udrulle projektet, ser behov for at opnå samme resultater i resten af de danske købstæder.

"SEIG har med sin særlige tilgang vist, at det er muligt at rekruttere og fastholde målgruppen, og at der med digitale kompetenceløft kan skabes øget omsætning og flere ansatte. Det er oplagt at bruge metoderne i hele landet," udtaler Niels Milling, underdirektør i Dansk Erhverv, som også sidder i SEIG's styregruppe.

SEIG-projektet,som begyndte i 2017, har haft et samlet budget på knap 20 mio. kr., hvoraf EU's Socialfond har støttet med ca. 10 mio. kr.

Fem provinsbyer går nye veje til at skabe bymidter med mere liv i

Lokal investor opkøber ejendomme i Hobro – vil udvikle et "stort og ambitiøst projekt"

Regeringsudspil skal vende butiksudvikling – "klogt" lyder det fra brancheorganisation 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også