Byggeri på Amager Fælled stoppes – hvis modstandere skaffer to millioner

Modstanderne af et nyt byggeri på Amager, Amager Fælleds Venner, får medhold i Københavns Byret – betinget af sikkerhedsstillelse på to millioner. Onsdag er 1,2 mio. kr. allerede indsamlet. By & Havn og Pensiondanmark ejer selskabet, der overvejer næste skridt. (Opdateret)
Foreningen Amager Fælleds Venner arrangerede i maj demonstration mod den planlagte bebyggelse af fælleden. | Foto: Finn Frandsen
Foreningen Amager Fælleds Venner arrangerede i maj demonstration mod den planlagte bebyggelse af fælleden. | Foto: Finn Frandsen
AF RITZAU

Foreningen Amager Fælleds Venner skal stille en sikkerhed på to millioner kroner, før byretten vil nedlægge forbud mod fortsættelse af byggeriet.

Det fremgår af rettens afgørelse tirsdag. Der er tale om et markant nederlag til bygherren Fælledby P/S, som havde protesteret imod et forbud.

Foreningen skal stille sikkerheden senest tirsdag i den kommende uge. Hvis det sker, nedlægges forbuddet.

Direktøren i selskabet, Erling Thygesen, udtaler om rettens afgørelse, at "udfaldet er ikke som forventet."

"Nu skal vi have tid til at granske afgørelsen sammen med vores advokat og vurdere de næste skridt. Vi indstiller det fysiske arbejde på området indtil videre," hedder det.

Fælledby kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om følgerne af byrettens forbud. Altså om forsinkelse af projektet, og om tidsplan og økonomi.

Nævn: Opsættende virkning

Sagen angår byggeplanerne på Amager Fælled.

To nævn – Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet – bestemte tidligere på sommeren, at klager over Københavns Kommunes afgørelser i sagen skulle have opsættende virkning.

Det skyldes usikkerhed om, hvorvidt hensynet til arten stor vandsalamander er blevet tilstrækkelig tilgodeset.

Klagen til nævnene kom fra Danmarks Naturfredningsforening og fra Amager Fælleds Venner.

Men da bygherren lod maskinerne fortsætte på arealet på trods af nævnenes afgørelse, gik foreningen til Københavns Byret for at få nedlagt et forbud.

Den juridiske aktion er tirsdag lykkedes - men dog som nævnt på betingelse af, at der stilles en sikkerhed.

Beløbet er fastsat skønsmæssigt. Det skal dække de udgifter, som bygherren påføres ved forbuddet.

I retten har Fælledby blandt andet påstået, at Amager Fælleds Venner ikke har en såkaldt retlig interesse. Bygherren har også hævdet, at man ikke var den rette at sagsøge. Og desuden er der blevet henvist til, at Københavns Kommune som tilsynsmyndighed ikke har grebet ind.

Imidlertid får foreningen medhold i næsten alle synspunkter. Bygherren har således blæst på nævnenes afgørelser, fremgår det:

"Retten finder, at Amager Fælleds Venner har sandsynliggjort, at de aktiviteter, som Fælledby P/S aktuelt udøver på byggeområdet Vejlands Kvarter, strider mod den opsættende virkning, som nævnene har besluttet at tillægge de verserende klager fra blandt andet Amager Fælleds Venner," hedder det i rettens afgørelse.

Modstandere jubler

Forbuddet vil gælde, indtil de to nævn har truffet endelig afgørelse i klagesagerne. Det rammer "alle igangværende bygge- og anlægsaktiviteter", som er omfattet af fire tilladelser givet af Københavns Kommune.

Over for TV2 Lorry jubler foreningen over afgørelsen:

"Det er en kæmpe sejr. Fælledby havde krævet en sikkerhedsstillelse på 25 millioner, og den er nu sat ned til to. I samme sekund, vi kan stille de to millioner, så skal de stoppe. Og hvis ikke de gør det, så kører vi ud med fogedretten og standser maskinerne," siger foreningens advokat Johan Løje.

Foreningens formand oplyser onsdag til TV2 Lorry, at man allerede har indsamlet 1,2 mio. kr.

(Artikel opdateret 18. august med kommentarer.)

Borgmester vil gå byggeri på Amager Fælled efter i sømmene

København giver grønt lys til boliger på Amager Fælled

Almen firkløver skal bygge 500 lejeboliger på Amager Fælled 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også