Vækstopskrift baseret på kunstig intelligens skal lokke flere investorer til landets småbyer

Et nyt byudviklingsprojekt afslører, hvad der får enkelte danske landsbyer til at skille sig ud som vækstområder. Håbet er at øge interessen for at investere og udvikle boliger i provinsen. Ifølge Casa Group-stifter er det ikke mindst pensionsselskaber og kapitalfonde, der kan gøre en forskel i udviklingen af landets yderområder.
Casa Group er en af de virksomheder, der opfører moderne boliger i landets mindre byer, her i nordjyske Klitmøller. | Foto: Mette Johnsen
Casa Group er en af de virksomheder, der opfører moderne boliger i landets mindre byer, her i nordjyske Klitmøller. | Foto: Mette Johnsen

Et nyt byudviklingsprojekt baseret på kunstig intelligens undersøger vækstpotentialet i de danske landsbyer for bl.a. at inspirere investorer og boligforeninger. Det skriver en af projektets samarbejdspartnere, rådgiverkoncernen Cowi, i en pressemeddelelse.

Varme Zoner er navnet på projektet, der ifølge Anne Katrine Hornemann, medinitiativtager og bystrategisk rådgiver i Cowi, skal "give et mere nuanceret billede af byudviklingen i Danmark og vække interessen for at investere yderligere i yderområderne".

"Der er flere "varme zoner" rundt om i Danmark, både eksisterende og potentielle. Og vores ønske med projektet har været at afdække, hvor de er, og hvad der kendetegner dem," siger Anne Katrine Hornemann i meddelelsen.

Pensionsselskaber og kapitalfonde skal med

Horsens-baserede Casa Group er i øjeblikket er i gang med at opføre lejeboliger målrettet familier, 45 af slagsen, i Klitmøller nordvest for Thisted i Vendsyssel.

Ifølge Michael Mortensen, grundlægger og bestyrelsesformand hos Casa Group, er moderne lejeboliger i provinsen attraktive for storbyfamilier, fordi de "imødekommer et behov for fleksibilitet og lavere risiko end ejerboliger." Alligevel kniber det med udbuddet.

"Hvis du søger ud mod yderområderne, er en ejerbolig oftest det eneste valg, og det er et kæmpe spring at tage for en familie, som kan være usikker på, om landsbylivet er den rette løsning," siger Michael Mortensen i meddelelsen og peger på, at der er mange mindre danske byer med stort vækstpotentiale.

"Men det kræver, at man over en bred kam støtter op. Naturligvis skal projekterne være økonomisk bæredygtige for, at man som investor går ind i dem, men hvis både pensionsselskaberne, kapitalfondene, udviklerne samt de lokale boligforeninger og ildsjæle løfter sammen, kan vi virkelig få rykket ved noget og accelereret væksten også uden for de store byer."

Ikke-gennemsnitlige personer giver landsbyer vækst

Den bagvedliggende model, udviklet af Rolf Lyneborg Lund, Ph.d. ved Aalborg Universitet, benytter kunstig intelligens til at finde mønstre inden for mindre geografiske områder ud fra Danmarks Statistiks omfattende datamængder.

"Vi kan netop se, at varme zoner som Klitmøller, Svaneke på Bornholm og Torup i Nordsjælland alle er kendetegnet ved, at andelen af ikke-gennemsnitlige personer er steget over en årrække," siger en anden af initiativtagerne, Rasmus Johnsen, der er konsulent med speciale i udvikling og formidling af landdistrikter.

"Det er folk, der normalt ikke slår sig ned i en landsby. De er i trediverne, de har børn eller får børn, de har et højt uddannelses- og indkomstniveau, og de kommer fra gennemsnitligt højere stillinger. En del har været selvstændige eller har ledererfaring, og de flytter typisk fra København."

Projektet Varme Zoner udspringer af Thy Erhvervsforum og er støttet af Erhvervsministeriets Landdistriktspulje.

Ejer forbereder milliardsalg af Casa 

Københavnsk investor køber 3000 kvm lejeboliger i populært Casa-projekt i Vejle

Ny Casa-direktør: "Jeg er en stor tilhænger af altid at have en plan B" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også