EjendomsWatch

Kommuner betaler millioner i husleje for tomme ældreboliger

Mange kommuner hænger på huslejen, selv om ældreboliger i mindre bysamfund har stået tomme i årevis.

Foto: Aleksander Klug

I mange mindre bysamfund står almene ældreboliger tomme, men kommunerne hænger stadig på huslejen - en udgift, som kan løbe op i flere millioner kroner om året. Det skriver Jyllands-Posten.

Ønsket om at udleje ældreboligerne til andre aldersgrupper støder på grund, og svaret er ofte at rive boligerne ned. Men også det er besværligt og dyrt.

"Vi er kørt fuldstændig fast," lyder det fra formanden for ældre- og sundhedsudvalget, Tom Larsen (V), i Lolland Kommune, som hvert år betaler næsten 8 mio. kr. i husleje uden at få noget igen. I kommunen står 28 af 197 ældreboliger tomme per juli 2020.

Lolland Kommune er langtfra alene om problemet med tomme boliger, som hverken kan lejes ud til ældre eller er attraktive for andre indflyttere. Det viser en stikprøve blandt en lang række kommuner. Det er ikke mindst landkommuner, som har svært ved at leje ældreboliger i de små byer ud.

I Jammerbugt Kommune kalder borgmester Mogens Gade (V) problemet for »et efterslæb fra fortiden«.

"Problemet opstod for alvor, da vi stiftede storkommunen. Man byggede nogle boliger, som der reelt ikke var efterspørgsel på," siger Mogens Gade til Jyllands-Posten.

I boligselskabernes organisation, BL, fastslår administrerende direktør Bent Madsen, at tomme ældreboliger – ikke mindst i landkommuner – er et kendt problem, og han peger på den fortsatte urbanisering som forklaring.

Boligminister Kaare Dybvad kan sagtens sætte sig ind i den klemme, en lang række kommuner er i med tomme ældreboliger, som stadig koster i husleje.

"Det er superærgerligt, og det er en konsekvens af den lokale centralisering efter kommunalreformen. Det er op til den enkelte kommune at vurdere, om der er andre muligheder for de tomme boliger. Og er der ikke det, skal de rives ned," siger han til Jyllands-Posten og peger på, at der er støtte at hente i Landsbyggefonden til nedrivning.

 

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Jyllands-Posten)

 

Den almene boligsektor lever op til sparekrav et år før deadline

Nye grønne retningslinjer i byggeriet møder kritik fra flere sider

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier