Politikere er klar til at justere højhus-projekt efter rekordstor protest

Silkeborgs borgmester er efter rekordstore protester fra borgerne klar til at justere planerne for næsten 80 meter højt byggeprojekt i midtbyen. Entreprenøren A. Enggaard står bag projektet.
Et nyt højhus på 23 etager i Silkeborg midtby har længe været diskuteret. | Foto: PR / SIlkeborg Kommune
Et nyt højhus på 23 etager i Silkeborg midtby har længe været diskuteret. | Foto: PR / SIlkeborg Kommune
AF TV2 ØSTJYLLAND OG SACHA SENNOV

Mere end 1.200 indsigelser og underskrifter taler sit klare sprog. Silkeborgenserne er imod kommunens planer om at bygge et nyt højhus.

Siden planerne om et næsten 80 meter højt byggeri midt i Silkeborg blev offentliggjort, har kommunen været lagt ned af store protester og rekordmange indsigelser.

Og den protest ser nu ud til at have haft en effekt. Borgmester i Silkeborg Kommune, Steen Vindum (V), påstår nemlig nu, at man vil forsøge at imødekomme borgerne.

"Vi er sat i verden for at træffe nogle beslutninger og forsøge at bevæge den her by bare lidt ind i fremtiden, men vi er hverken døve eller blinde, så man vil komme til at se ændringer af lokalplanen på baggrund af det her," siger han til Tv2 Østjylland.

Præcis hvor store ændringer de utilfredse borgere i Silkeborg kan se frem til, tør han endnu ikke svare på.

"Ud fra høringssvarene kan jeg jo læse, at man især frygter, at det vil blive for højt og markant ud mod Fredensgade. Og så er der også en frygt for, at det kun bliver boliger for rige mennesker. Den køber jeg godt nok ikke selv, men man kan godt kigge lidt på sammensætningen, og om ikke en del af dem kunne blive til almennyttige boliger," siger han.

Ejeren af området er entreprenør- og udviklerfirmaet A. Enggard.

Modstand fra begyndelsen

Steen Konradsen sidder i bestyrelsen hos foreningen Skøn på Silkeborg, der siden begyndelsen har været modstander af de nye højhus-byggerier, som ændringen af kommunens lokalplan har medført.

Han hilser Steen Vindums nye holdninger velkommen, men er stadig ikke overbevist. Det er nemlig ikke højhuset i sig selv - og hvorvidt det bliver 27, 22 eller 19 etager - han er imod, men beliggenheden af det.

Papirtårnet og Fredensgård er en del af en overordnet strategi i Silkeborg Kommune, hvor man helt tilbage fra 2008 har arbejdet for flere højhus-byggerier i byen.

"Der er lige opført et andet højhus i byen, og bymidten er efterhånden så massiv, at det ikke bliver bedre med endnu et," siger Steen Konradsen til Tv2 Østjylland.

Han peger i stedet på, at man placerer det i udkanten af Silkeborg, som det allerede har været foreslået.

"Der har været konkrete forslag på bordet, om hvor man kunne placere det, og der ville jeg faktisk have udsigt til det fra min egen terrasse. Det ville ikke gøre mig spor. Jeg er nemlig ikke imod højhuse som sådan. Jeg er imod, at de ligger lige inde i bymidten," siger han.

Byggeriet, der har fået navnet Fredensgård, kommer til at ligge ved området omkring Fredensgade, den gamle busterminal og Torvecentret.

Med en planlagt makshøjde på 78,5 meter, ville Silkeborg have været indehaver af to af Jyllands højeste beboelsesbygninger. Det nyligt opførte Papirtårn, som den udenlandske kapitalforvalter Aberdeen Standard Investments står bag, måler nemlig hele 70 meter.

"Hvis man stopper folk rundt omkring i Danmark, så er Silkeborg jo ikke en by man forbinder med store højhuse. Vi risikerer, at byen mister noget af sin sjæl, hvis vi laver for meget om på det," siger Steen Konradsen.

På torvet i Silkeborg er holdningerne blandede. Kirstine Svensen, studerende, er en af dem, der hilser udviklingen velkommen.

"Det er da fint, at der bliver bygget boliger, som folket gider at bo i og som ligger centralt," siger hun til TV2 Østjylland.

Stemningen over for projektet er dog mere kølig, hvis man spørger Grethe Page, pensionist og borger i Silkeborg.

"Jeg synes absolut, at et højhus vil spolere torvet," siger hun til Tv2 Østjylland.

I januar var byens borgere indkaldt til et borgermøde, hvor flere hundreder mødte op for at diskutere sagen. Dengang sagde Steen Vindum til Tv2 Østjylland:

"Jeg ved godt, at der er mange, som ikke synes det ville være særligt flot med sådan en bygning, men vi skal vise, at vi er i udvikling, og at vi kan omdanne de gamle bygninger. Ellers ender vi med at komme til at ligne en spøgelsesby."

Steen Konradsen fra Skøn på Silkeborg mener dog, at den frygt er ubegrundet.

"Selvfølgelig går byen ikke i stå. Vi bliver ikke en spøgelsesby, bare fordi vi ikke bygger et højhus. Der er så mange andre kendetegn ved en by end lige et højhus," siger han.

(Denne artikel og billedmateriale er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af TV2 Østjylland.)

Kapitalforvalter bygger højhus i 23 etager i Silkeborg

Højhusprojekt på vej nær Aarhus Havn

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også