Storudsalg af boligejendomme sender formuen i vejret hos Aarhus-matador

Samlede frasalg for over en mia. kr. bidrager til at styrke det økonomiske fundament under Aarhus-udvikleren Jørn Tækker, der har lagt finanskrisen bag sig og nu skruer op for udviklingen af sin egen helt nye by, Nye. Over de næste 30 år går den efter mere end 15.000 indbyggere fordelt på en mio. etagemeter byggeretter.
Den kommende by Nye nord for Aarhus vil udvikle sig over de næste 30 år. Projektudvikler Jørn Tækker står bag. | Foto: PR-illustration
Den kommende by Nye nord for Aarhus vil udvikle sig over de næste 30 år. Projektudvikler Jørn Tækker står bag. | Foto: PR-illustration

Den aarhusianske projektudvikler Jørn Tækker har for alvor fået vendt sin forretning, Tækker Group, rundt, efter at finanskrisen var ved at kvæle den.

Et nyt årsregnskab fra driftsselskabet Tækker Europa, der er afsluttet med udgangen af september 2017, viser, at koncernen er gået fra en negativ egenkapital på 400 mio. kr. i 2012/2013 til 1,7 mia. kr. med et plus foran. Det har sendt soliditeten op på 51 pct. og dermed i den absolut høje ende blandt projektudviklere.

"Det er jo en forunderlig verden. Jo flere penge man har, jo billigere kan man låne — og jo færre penge man har, jo dyrere er det. Det er en omvendt verden. Men det må man lære at leve med, når man er halvfattig i ejendomsbranchen," sagde Jørn Tækker til EjendomsWatch sidste år, da han netop havde solgt to tredjedele af sin ejendomsportefølje i Berlin og reflekterede over situtationen tilbage i 2008, da finanskrisen bankede på og truede hans imperium, der aktuelt ejer aktiver for 3,3 mia. kr.

I dag er han anderledes tilfreds. Regnskabet betegnes som "meget tilfredsstillende", hvor bundlinjen på godt 400 mio. kr. især kan tilskrives, at Tækker Group i det forløbne år har solgt to tredjedele af sine portefølje af ejendomme i Berlin fra.

"Vi har fået en helt anden likvid beholdning nu. Og vi er cirka, hvor vi skal være på de tyske ejendomme. Vi har et par projekter på cirka 10.000 kvm, som vi arbejder på at sælge fra over de næste halvanden til to år," siger Jørn Tækker til EjendomsWatch.

"Når det er solgt fra, har vi stadig 20.000 kvm tilbage, som vi beholder," fortsætter han.

Det nye er Nye

Neddroslingen i Berlin bliver dog ikke afløst af en tilsvarende oprustning i Danmark.

"Men det er nu ikke vores intention at vokse specielt meget på ejendomssiden. Vi er nogenlunde der, hvor vi skal være – der kan sagtens være noget, der dukker op, og så vil vi købe det – men egentlig har vi den større og balance i Danmark, vi skal have," siger Jørn Tækker.

I stedet retter han al sin fremtidige fokus på virkeliggørelsen af det, som med tiden vil stå som et monument over en driftig projektudvikler.

"Der hvor vi vokser er på ejerskabet af færdigbyggede boliger i Nye. Ikke kun for at bygge og sælge, men også for at bygge og beholde," siger Tækker om den nye bydel nord for Aarhus, Nye, en spids længere ude end bydelen Lisbjerg, hvor Aarhus Kommune netop nu intensiverer jagten på investorer.

Jørn Tækker afviser, at hans nye bydel, hvor der med tiden skal bo over 15.000 mennesker, kræver en partner ombord.

"Det har jeg ikke forestillet mig. Vi har en ambition om selv at opføre den by. Den første lokalplan på 650 boliger er godkendt, så dem er vi i fuld gang med. Så planlægger vi på næste etape, som bliver på 1800 boliger, og arbejder med en helhedsplan, hvor vi skal have byrådets velvilje og accept på, at ramme et indbyggertal på mellem 15.000 og 20.000. Hvis det er tilfældet, besidder vi ca. 1 mio. etagemeter byggeret i Nye, og så kan vi ellers bare bygge løs de næste 30 år," siger Jørn Tækker.

"Noget helt andet end Lisbjerg"

Han afviser, at det kommer på tværs af hans planer, at Aarhus Kommune selv er ved udvikle Lisbjerg-området, som må forventes at absorbere en del af de tilflyttere, som ellers kunne have bosat sig i Nye.

"Der er en kæmpe forskel på, hvordan Lisbjerg bygges op, og hvordan Nye bygges op: Hvor den ene er ejet af Aarhus Kommune, og hver etape skal gennem en demokratisk proces, er det i Nye vores kontor, der sidder med ansvaret og derfor meget nemmere at få svar på, hvad der sker," siger han.

Han mener heller ikke, at Lisbjerg kommer til at matche Nye, når det kommer til fællesarealer. Hver bolig vil alene omfatte soklen, men udearealer omkring alle typer af boliger er ejet i fællesskab, hvilket ifølge Tækker bidrager til en helt anden grad af samhørighed mellem beboerne, end når hver enkelt boligejer har sin egen lille matrikel.

"Vi skal blot op at have en produktion på 300-400 boliger om året. Så kan vi køre sådan i 30 år."

I 2017 endte resultatet "meget tilfredsstillende" takket være frasalg, og over de kommende år vil driften generere 50-60 mio. kr. om året, siger Jørn Tækker, der derudover regner med indtægter fra salg af nybyggeri i Nye på omtrent samme beløb. Samtidig må den økonomiske polstring godt løsnes lidt, så soliditeten kommer ned på et niveau, som han skitserer til 40-45 pct.

Tækker Europa, der er det selskab, hvor hovedparten af koncernens aktiviteter ligger, vil derfor komme ud med et plus på 150-200 mio. kr. fremadrettet, hvilket skal sammenholdes med ca. 400 mio. kr. i 2017.

Jørn Tækker har samlet hele Tækker-koncernen i selskabet Tækkersminde, som han og familien ejer. | Foto: PR
Jørn Tækker har samlet hele Tækker-koncernen i selskabet Tækkersminde, som han og familien ejer. | Foto: PR

Stadsarkitekt: De næste 10 år tilhører Aarhus

Projektudvikler køber Aarhus-ejendomme for trecifret millionbeløb

Han står bag Danmarks største private byudviklingsprojekt

Ny Aarhus-bydel med 10.000 boliger skydes i gang 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også