Gammel beton-ruin kan vinde fornem pris i Cannes

Ejendomsudvikler Klaus Kastbjerg måtte i over et årti kigge langt efter den gamle kornbetonsilo i Nordhavn i København, som han havde forelsket sig i. Da han endelig fik sin store kærlighed, var det ikke uden problemer. Der skulle en tosse til at give sig i kast med det projekt, lyder det til EjendomsWatch fra manden, der om lidt drager til ejendomsmesse i Cannes med The Silo.
The Silo i dag efter en totalrenovering. | Foto: PR
The Silo i dag efter en totalrenovering. | Foto: PR

"Hvad drikker MØLR."

Mange kan sikkert huske at være kørt forbi den store, grå, betonklods på 62 meter i Nordhavn i København og set ordene, som stod skrevet med sorte graffitibogstaver på toppen af den forhenværende kornsilo.

For nogle af de unge i København var det et af byens uofficielle varetegn. En total renovering af bygningen, som nu har titlen The Silo, betyder, at den måske kan gå hen og blive et officielt vartegn.

The Silo er i hvert fald indstillet til prisen i kategorien bedste renoverede bygning ved den internationale ejendomsmesse Mipim i Cannes, som løber af stablen i næste uge. Dermed har bygningen også fået mulighed for at tiltrække sig international opmærksomhed.

En af udviklerne bag The Silo (Siloen) er den københavnerbaserede projektudvikler Klaus Kastbjerg, der blandt andet er kendt for at stå bag madmarkedet Papirøen i København. I tæt samarbejde med projektets anden udvikler, totalentreprenøren NRE, har de to ageret bygherre på det karakteristiske kornkammer. Arkitektfirmaet Cobe, der tidligere har vundet to priser ved Mipim, har tegnet renoveringen af bygningsværket, og står således med en chance for at høste sin tredje Mipim-pris.

Det er den trekløver, der i næste uge kan risikere at få en pris ved, hvad der er blevet kaldt for ejendomsbranchens gyldne palmer, og skulle det ske, ville ikke være uden værdi for NRE, siger Jonas Olesen, som er salgsdirektør i det midtjyllandske entreprisefirma, til EjendomsWatch:

"Det ville betyde super meget. For det første for selve firmaet NRE, hvor det generelle kendskab og anerkendelsen af os forhåbentligt vil blive endnu mere udbredt. Vores virksomhed er jo ikke så gammel, så det ville også gøre, at vi kunne blive anerkendt på et nordisk plan. Men vigtigere endnu – det ville være en kæmpestor kadeau til hele teamet."

Men før man taler om alt det, er det selvfølgelig vigtigt rent faktisk at blive den, der tager prisen med hjem, pointerer Jonas Olesen:

"Der er jo aldrig nogen, der snakker om dem, der blev nummer to," lyder det.

Siloen før ombygningen
Siloen før ombygningen

Siloens umulighed gør den netop interessant

Til spørgsmålet om, hvorfor netop The Silo er endt blandt de fire finalister i spil til Mipim-prisen for bedste renoveringsprojekt, er det forvandlingen fra noget industrielt til et moderne byggeri, som Jonas Olesen peger på:

"Vi har forvandlet noget, der var så industrielt, som det overhovedet kunne være – altså en gammel kornbetonsilo – til nogle hypermoderne lejligheder med en restaurant på toppen."

Og netop den forvandling har voldet en del problemer ifølge Klaus Kastbjerg, der måske af samme årsag har allieret sig med NRE, som bryster sig nemlig af, at være stærke i de byggetekniske specialløsninger. Herudover fortæller Jonas Olesen, at det midtjyske selskab primært er interesseret i byggerier, der "ikke hundrede procent passer ind i en kasse".

Klaus Kastbjerg siger til EjendomsWatch, at de benspænd, The Silo leverede, ikke var at kimse ad:

"Siloen er helt umulig at bygge op. Den består af nogle 60 meter høje rør, som dertil måler fire gange fire meter. Da vi kom ind i den første gang, kunne man slet ikke se noget, fordi det var bare betonrør, og der var ingen etagedæk."

At give tilbage til byen

En stor del æren for at en moderne silo med 38 ejerboliger i dag tårner sig op på Nordhavnen, tilkommer også Københavns Kommune og By og Havn, lyder det enstemmigt fra udviklerne. Især velvilligheden og den endelige tilladelse fra instanserne er noget, de begge nævner. Klaus Kastbjerg uddyber over for EjendomsWatch:

"Det har ikke været så let. Alle har skulle strække sig lidt længere, end de normalt ville have gjort, for at det kunne lykkes. Og så er det jo dejligt, at de (Københavns Kommune og By og Havn, red.) har villet gøre det. Hvis man skulle være heldig, at nogen synes, at Siloen skal præmieres for et eller andet, så skal man huske at sende tak der, for det er mange af dem, der har gjort det muligt," lyder det fra Kastbjerg, der tilføjer: "Det er jo ikke nok med en, der har en tosset idé."

NRE giver udtryk for, at entreprisehuset så andet end blot en tosset idé ret tidligt i projektet:

"Det, der var altoverskyggende i forhold til at gå ind i projektet, var, at vi på et tidligt stadie kunne se, at det her kunne blive noget unikt," siger Jonas Olesen.

Han understreger, at det var uhyre vigtigt at give noget tilbage til byen, nu hvor kommunen var så samarbejdsvillig og gav grønt lys:

"Jeg føler virkelig, at vi har givet byen noget igen med det her projekt i og med, at der er en restaurant på toppen, hvor alle i princippet kan gå ind og bestille noget mad eller en drink, eller hvad de vil, og så sætte sig op på toppen af siloen frem for at lave liebhaverlejligheder eller et super eksklusivt kontor på toppen. I stedet er der kommet et rum, som giver tilbage til byen."

En 15 år gammel forelskelse

Selvom det først er i efteråret 2013, at arbejdet med Siloen påbegyndte, har Klaus Kastbjerg i 15 år kigget langt efter kornkammeret på Nordhavnen. Men dengang var siloen ikke en bygning, som hverken kommune eller myndigheder var interesserede i, at idémanden skulle pille ved.

"Dengang syntes man, at havnen skulle forblive, som den var – en reel havn, hvor der blev losset skibe," siger Klaus Kastbjerg.

Men det ændrede sig lidt hen ad vejen, siger udvikleren, og på et tidspunkt begyndte kommunen selv at se sig om efter en person, der var villig til at give sig i kast med projektet:

"Der var bare ikke så mange tosser, man kunne få til at købe den. Så det passede meget godt, at vi (Klaus Kastbjergs selskab, red.) ligesom var lidt forelskede i den fra gamle dage, og så fik vi så en mulighed for at komme til," siger Klaus Kastbjerg, der fortæller, at han har en forkærlighed for gamle huse.

Han ser de tilhørende bespænd, husene måtte give, som noget der bidrager til charmen i det endelige resultat:

"Jeg synes, det giver noget charme og noget karakter til et område, som meget af det nye ikke gør. Kombinationen, hvor man bevarer noget og bygger nyt, er rigtigt, rigtig fin. Det giver en langt sjovere bydel, end hvis man ikke gjorde det. Og de benspænd, som nogle af de gamle ting giver, tror jeg, er med til at gøre det meget mere interessant at opholde sig der og bo der."

Andre Siloer

Ingen af de to udviklere vil udelukke, at de kaster sig over et nyt siloprojekt. Klaus Kastbjergs problem er dog, at hans ekspertise i egen optik rækker længst i København, og netop i hovedstaden mener han ikke, at der umiddelbart forelægger nogle oplagte muligheder:

"Der er ikke så mange andre siloer, man kan gå og drømme om, desværre, så vi ryger lidt til kort. Det kan godt være, at der er nogle, men jeg kender bare ikke til dem. Så er det måske i andre byer. Randers eller andre steder. Der er vi nok ikke så gode. Vi er bedst til København. Det er det, vi forstår os på."

EjendomsWatch har også kontaktet Dan Stubbergaard, som er den ansvarshavende arkitekt og partner i Cobe. Han havde ikke havde mulighed for at medvirke i denne uge grundet travlhed.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også